Ahli Kelab Kad !!

Dec 20, 2014

Home » , , , , » Aktiviti cuti sekolah

Aktiviti cuti sekolah




Takde aktiviti yang lebih best time cuti sekolah nih selain daripada diaorg nih mendera teman!
terdera perasaan..tenaga..emosi..termasuk jugak terdera lemak tepu! hahahahaha
time cuti sekolah ni,toksah haraplah boleh selesai siap semua keje rumah dengan cepat.
kita akan repeat proses yang sama ntah berapa kali sehari!
ini termasuk sesi menyapu..mengemas...kutip baju kotor...membebel...jadi separuh tarzan...
dalam cuti sekolah jugaklah teman boleh ada pembantu sampingan yang sangat-sangat 'membantu'!
tak bagi tolong kang..katanya kita ni takmo dia tolong..
dibagi keje suruh buat,...bergaduh aje penyudahnya 2 orang tu..



 setiap kali mengemas ruang tamu atas,..
sesi bergaduhkan vacuum adalah acara wajib!
dan selalunya juara acara ni adalah seperti gambar di atas..




 yang ni pulak acara kemas ruang tamu bawah...
tak boleh bagi satu aje kain lap..kene adilll



 rare betul skill gini!
umie pon tak pernah try lagik,dik!



satu benda yang kene banyak-banyak redha bila lantai rumah kaler putih..
mata ni sensentap sangat even nampak rambut selai..
titis air milo?..huh,tu dah serupa lantai kene demam campak..








tiada aktiviti yang lebih best selain main masak-masak batu & rumput guna kuali dan sudip umie.
mula-mula masak kemain bekerjasama..
penghujung sesi masak kang ada yang bergaduh sudip..bergaduh batu..penyudahnya teroyak!!!





disebabkan cuti sekolah, jadi ada la banyak sikit masa lapang...
kebetulan pulak aritu cik abg tu bercuti 2 hari..
maka,..kami bergotong royong buat tempat nak taman pokok bunga..
tak payah sesusah upah orang..sendiri kuli,sendiri bos.hahahaha










 gigih tu sesama sodok pasir, bancuh simen..ketuk batu bagi terbelah cantik-cantik..dan kos yang kami keluarkan adalah zero! ada cerita sebenarnya pasal batu nih..
masa memula beli pasir untuk tambak tanah nak buat rumah dulu, taukey cina tu tersilap hantar 2 lori batu ke tanah kami.dan kebetulan pulak batu-batu tu besar-besar tapi bercorak elok..malah,bila kita ketuk batu tu,dia boleh terbelah dengan cantik.maka,kitaorg kumpul simpan kat belakang rumah.simen pulak ada lebihan masa kontraktor buat rumah dulu.pasir pulak kami amik dari depan rumah aje.kebetulan ada jentolak dok kaut pasir dari tanah depan sebab nak buat longkang.jadi keseluruhannya kami hanya mengeluarkan modal penuh kami sahaja.
2 hari jugaklah sakit belakang sebab sakan sangat dok usung kereta tolak,dok gigih sodok pasir..hahahaha tapi seriusly seronok!



 setelah sebulan bercuti penuh dari tengok buku,...Abam Mat kembali ke pangkuan bukunya. ujung bulan ni orientasi masuk sekolah.dengar-dengar cerita pihak sekolah ada buat penilaian untuk tahu tahap prestasi murid.tentera yang berdiri dibelakang Abam Mat tu baru pandai membebel. asyik membebel aje kejenye.sepatah habuk pon tak paham tapi teman iyekan aje..




sempena nak masuk sesi persekolahan ni,..bilik Abam Mat diberi nafas baru sikit.biar ada semangat nak mulakan persekolahan.kasik meja ngadap tingkap pulak.




 cik adik yang ni tengah sebuk belajar sembahyang..
setiap kali dia nampak teman pakai telekung,..dia pon sama nak solat.
tapi itulah,..satu rakaat aje dia solat.lepas siap dia pon blah..
part tak boleh tahan bila tengok mulut dia pon terkumat-kamit baca surah..


itu ajelah sedikit sebanyak cerita nak kongsi. teman tau teman masih berhutang cerita pasal rumah.nanti eh, ada masalah sikit dalam nak dapat approval reveal pasal rumah.masih dalam proses nak dapatkan kelulusan.insyaAllah,..last sekali,...amikla sekeping nih..



gambar spontan abes kami yang dikandid oleh ayah.ingatkan dia memain kata nak amik gambar,...sekali dia btol-btol amik! ohh,nampak tak dari sapa anak-anak dapat perangai suka posing depan kamera? tuu,..sifu dia ada kat situ.hahahahahaha



4 comments

Dec 20, 2014, 5:53:00 PM

Rindu kat Nini...comel jer perangai dua hero tu...

Dec 21, 2014, 11:16:00 AM

Kihkihkih best betoi ramai yg "membantu" masa aktiviti mengemas rumah tu, adoyai!

Dec 23, 2014, 8:34:00 PM

2 hero macam muke ko.. tp yg kecik tu mirip sangat.. kembo ko nih.. cume rambut je tak kenteng2.. ke sebab rambut die pendek.. hehehhe..

Jan 22, 2015, 3:50:00 PM

Rindu kat ko...

Post a Comment