Ahli Kelab Kad !!

May 16, 2011

Home » , , » 2nd Giveaway Makbed's Journal @ Mak Auni

2nd Giveaway Makbed's Journal @ Mak Auni



setelah puas mencari mood menulih panjang2...
akhirnye...
dalam hujan yang xberapa lebat & xde ribut petir nih..
dapat jugak teman menjoinkan diri untuk GA makbed nih..
meh la teman mula bercerita...
(dah macam masuk pertandingan bercerita plak..)



Biasalah bagi seorang perempuan yang mengandung..xsemua sama..ada yang menikmati tempoh 9 bulan mengandung tanpa mabuks & kepayahan..ada jugak yang 9 bulan muntah teruk..teman jugak xterkecuali menikmati nikmat yang Allah berikan nih..Alhamdulillah..teman cuma mabuk teruk untuk 4 bulan pertama..ingatkan kot la larat pegi keje dalam mabuk2 tu..tapi..keadaan tak mengizinkan..jangan kata bangun nak pegi keje..bangun nak pegi bilik air pon jenuh merangkak...gitu le penangannye mengandungkan anak sulung teman..


Sepanjang tempoh mabuk..cik asbenn pos teman balik kampung..bukan sebab dia xnak jaga teman.apatah lagik menyampah tengok teman yang asyik uweekk-uweekkk nih..tapi..faktor masa & kerjaya dia menghalang dia untuk spend banyak masa dengan teman...walaupon macam tu..setiap hujung minggu,dia xpernah culas datang jenguk teman sambil kasik "upah"..hahahahahah....gile ah!!..selama 4 bulan pertama usia kandungan jugak..teman macam mayat hidup..berat badan susut lebih dari 7kg daripada berat asal..bercakap pon xde nafsu..makan??..selera lansung takde!!..setiap kali bila teman paksa diri untuk makan..setiap kali tu muntah..sampai satu tahap..xboleh lansung minum air masak..bila tengok orang lain minum air masak..terkebil2 ajelah mata teman memandangnya..satu-satunya air yang teman larat teguk sepanjang tempoh 4 bulan tu cuma air epal...sanggup ke ko minum air tu ajer?...adehla...redha ajelah...itu ajelah supplemen teman hari2 untuk alas perut..(sekarang bila tengok air epal,,rasa nak muntah pon ada..hahahahha)


Ketika awal usia kandungan ni lah..teman disahkan mengidap sakit jantung..memanglah ada rasa sesak nafas..jantung berdegup laju..tapi..teman xpernah pulak menduga ada benda lain yang berlaku..bila kes teman dirujuk ke doktor pakar di Hospital Serdang...KOMPEM teman mengidap sakit jantung..berkemungkinan besar kerana "pembawakan budak"..oleh itu,teman harus mengmbil ubat dalam dos yang ditetapkan..mengikut kata doktor..dos ubat tu mungkin kecil aje pada teman tapi besar effectnye pada bayi dalam kandungan..begitulah takdir Allah menguji teman...namun,teman redha!!


Alhamdulillah...masuk 5 bulan..semuanye dah ok..sakit "pembawakan anak" teman jugak tidak banyak mengganggu..cuma ada ketikanya..teman xboleh memaksa diri bekerja lebih dari kemampuan diri..(standardla buat keje rumah..semua nk buat sekali harung..sapu sampah,mop lantai,cuci pinggan tapi lupa yang diri tu pregnen!!)..walaupon usia kandungan dah masuk 5 bulan..tapi..perot teman still xnampak lagik..maybe sebab 4 bulan pertama tu dah jadi kurus sangat..sampaikan jiran depan rumah pon xpercaya yang teman pregnen..korang pon xcaye ke??



gambar ni diambik masa teman pegi Kuala Terengganu lepas abes mabuk..
time nih dah 5 bulan pregnen..tapi perot still xnampak...



Lepas abes aje 4 bulan muntah teruk..teman dah kembali ok..cuma cik asbenn yang selalu rasa pelik..dia kata teman makan sikit sama macam cara teman makan sebelum pregnen...cuma 1 senduk nasi...nak kata teman mengidam macam-macam pon xde..semuanye OK ajer...cuma sekali sekala terasa nak makan ABC ajer..sehinggalah masuk bulan puasa..teman masih larat berpuasa seperti biasa..



Ketika kandungan teman mencecah usia 35 minggu..macam biasalah...keje pegi check-up..kebetulan pulak hari tu teman & cik asbenn dah berjanji dengan MIL teman nak balik kampung..maklomlah..kurang 2 minggu lagi dah nak raya..memandangkan due date teman adalah seminggu lepas raya..teman bercadang beraya bersama MIL dulu..pehtu baru balik kampung teman sebab teman nak berpantang di rumah mak teman..lepas dah puas menunggu giliran..nombor teman pon naik..lepas sesi check sumer...doktor yang betugas tu kata...air ketuban teman kurang..hoh?!!...teman siap tanya doktor tu.."doktor,bahaya ke?..atau ok ajer?"..kata doktor tu..air ketuban kurang boleh menyebabkan bayi lemas dalam kandungan..!!..haruslah muka teman dah bertukar kaler jadi biru+hitam...sib baik ada cik asbenn..dialah yang menguruskan segalanya..mula2 doktor tu nak tahan teman masuk wad dan bersalin kat Hospital Sungai Buloh...tapi teman tak nak..teman nak jugak balik bersalin di Hospital Teluk Intan..lagipon mak & abah bertugas di sana..mudah nanti urusan untuk melawat & menguruskan teman...


Jenuh jugak nak tunggu doktor pakar Hospital Sungai Buloh approvekan permintaan teman tu..sampai teman terpaksa call mak suruh doktor pakar sakit puan dari Hospital Teluk Intan call doktor pakar Hospital Sungai Buloh untuk berbincang....at last...doktor pakar pon benarkan teman balik bersalin di kampung..yeayy!!!..terpaksa la teman kanselkan rancangan nak balik ke negeri sembilan..selesai aje urusan surat kebenaran dari doktor pakar..teman terus balik..maka..bermulalah sesi teman xberpose...



Memandangkan kandungan teman baru berusia 35 minggu..adalah amat seksa untuk bersalin secara normal...walaupon dah di-induce sebanyak 3 kali..tapi..bukaan serviks tetap tak menunjukkan sebarang hasil..sebaliknye..teman aje yang asyik mengaduh sakit sebab asyik kene "seluk"..perit ooo......alih..teman amik keputusan berbincang dengan cik asbenn..teman rela di-operate tapi cik asbenn xkasik...jenuh jugakla dok memujuk...at last..cik asbenn benarkan walaupon hati dia separuh xrela....setelah seminggu di-induce & berkurung di hospital...dalam usia 36minggu..teman pon selamat bersalin...seminggu sebelum umat Islam menyambut ketibaan bulan Syawal...atau lebih tepat lagi pada hari Jumaat bersamaan 26 September 2008 yakni 25 Ramadhan 1429H  jam 3:57 petang..

Ahmad Afif Zuhdi b. Azraai


Hilang dah semua sakit kene seluk...kene induce...kene operate...semuanye sebab dah tengok si kecik nih..tapi..lepas operate tu..teman xberpeluang tengok Afif sebab kat katil teman ada bertampal 3 bintang..tulihnya situ PPJ = Pesakit Pengidap Jantung...sabo ajelah..hahahahahhaa..esoknye lepas doktor pakar jantung buat lawatan rasmi..baru la teman dibenarkan untuk keluar jenjalan dari wad..baru la teman dapat naik tingkat 3 untuk tengok anak teman..itu pon naik wheelchair...xboleh berjalan sendiri..kesan ubat bius tu menyebabkan teman nak pitam bila berjalan...

2.7 kg...


Sesi berpantang adalah yang paling best sekali!!...demi nak kasik luka operate baik cepat...cik asbenn sanggup pegi pasar lepas Subuh semata-mata nak beratur beli ikan haruan...bukan setakat seekor dua..tapi sampai 3kilo sekaligus dia beli!!....cik asbenn siap cerita..sebabkan dia pegi pasar sorang...masa on da way nak balik rumah..ikan haruan tu melompat sampai duduk atas dashboard TAH..xboleh teman nak bayangkan camne muka cik asbenn time tu..kompem lawak!!..hahahahahahaha..berpantang dengan mak memang best..hari-hari pekena sup haruan tanpa jemu...sampaikan misi yg datang melawat teman dirumah untuk check luka operate pon terkejut..dalam tempoh 5 hari lepas keluar hospital..luka operate teman dah sembuh..(tapi dari luar ajelah kan..)..



Jadi...seminggu lepas teman bersalin..kita semua umat Islam pon menyambut Hari Raya Aidilfitri..sambutan hari raya pada tahun tu adalah sangat meriah sebab semua orang happy menerima ahli keluarga baru...



atok & opah op coz lah yang paling happy!!


ayah & anak di hari raya pertama..




camne pulak teman di hari raya pertama???



cuti berpilis dahi pada hari raya pertama..
hahaha..
jenuh kene bebel dengan opah teman...



Bila difikir-fikir balik..dah 3 tahun kenangan bersalin tu berlalu....Cik Mat pon dah semakin besar & bijak...dialah duri..dialah penawar...kalo xbergaduh sehari dengan dia..rasa macam xcukup quota hidup hari tu...moga Cik Mat terus membesar dengan baik..dan semua doa2 yang diaminkan oleh Umie & ayah dimakbulkan Allah...






~ the end ~


5 comments

May 16, 2011, 4:56:00 PM

macam nak tercabut ketiak tulih entry yg panjang nih..haha

May 16, 2011, 4:59:00 PM

ekeke...eh, so, dah siap blom untuk yang ke2??

May 16, 2011, 5:19:00 PM

hahahahha..mekasih join weh. ko sakit jantung ke?

May 16, 2011, 7:29:00 PM

Lulu : wewwweeeeehhhhoooo...!!!

makbed : dulu ajer time peknen...masa akan datang..wallahu'alam...

May 18, 2011, 10:33:00 AM

gud luck eh...

Post a Comment