Ahli Kelab Kad !!

Apr 26, 2013

Home » , » Labour pain

Labour pain



Meh la kita kongsi sikit sebanyak pengalaman teman bersalin kali nih....
berbeza sangat rasanya pengalaman kali nih dibandingkan time bersalinkan CikMat dulu...



  • Isnin 22/4 pukul 6.45pg dah turun tanda..pukul 3.45ptg teman dah check in masuk wad.maka,bermulalah sesi pakai baju hospital kaler pink.kelakar jugak bila tengok diri sendiri pakai uniform kaler pink.rasa suweet! hahahahahaha tapi so far sakit contraction cuma selang 15-20 minit.masih lagik berjaya tido dengan lena.teman mintak ditempatkan di katil kelas 3.takmolah duduk bertapa sensorang kat dalam bilik kelas 1.boleh sawan tak tahu nak cakap dengan sapa.duduk kelas 3 ni best sebab ramai kawan.macam2 story ada..

  • Selasa 23/4 , contraction dah boleh rasa selang 5minit..tapi masih berjaya lagik gosip2 dengan akak katil sebelah.masih bertenaga lagik buat tawaf keliling wad walaupun banyak kali berhenti jalan sebab contraction makin kuat.misi ada offer suruh amik ubat tahan sakit tapi...teman kan gaban.mana boleh kalah.selagi boleh berjuang tahan sakit,..selagi tu teman cuba.bila tengah sembang2 tu sakit datang,..trus teman terdiam kejap sebab tahan sakit..lepas tu,sambung balik ketawa.tak dapatlah nak describe keadaan tu macam mana sebab akak2 tu siap gelak tengok gelagat teman tahan sakit.


susah giler nak tengok tangan sendiri kembang macam nih...
cuma dapat tengok tangan teman kembang macam ni bila bengkak cocok jarum ajer...
macam alien rasanya..sebelah tangan kembang...


  • Lepas Maghrib contraction dah makin kuat.nak gelak pon dah tak larat sebab setiap 5 minit sakit contraction tu berlanjutan sampai 45saat.nak putus rasa urat keting kaki sebab kejang2 tahan sakit.muka toksah cakaplah..merah padam! . lagik sekali misi offer ubat tahan sakit tapi teman cakap nanti dulu.boleh tahan lagik..time ni memang dah terbaring atas katil.mak datang hantar burger & milo ais pun teman tak lalu nak makan.tapi jamah jugaklah supaya tak kempunan.


  • Pukul 11.45 malam,teman tekan loceng panggil misi...gaban dah kehabisan tenaga melawan sakit contraction.mintak misi kasik injection ubat tahan sakit kat montot.teman dah kelelahan tenaga.nak tido pon tak mampu sebab sakit sangat tapi masih berjaya tahan air mata dari menitis...lepas misi buat CTG jantung baby,misi bagi injection.barulah teman dapat tido kejap.dapatlah lelapkan mata yang tak lelap dari pagi.kiranya macam cas tenaga kejaplah..dapatlah tido-tido ayam walaupon kadang2 terjaga kejap sebab sakit.

  • Teman terjaga pukul 4.40pagi dengan perasaan rasa nak berak sangat2.cuba tahan tapi tak boleh tahan.cepat2 tekan loceng panggil misi.bila misi tanya kenapa,..trus cakap. " misi,nak berak!!! " cepat2 misi buat VE (vaginal examination ) dan bukaan dah 5cm. terus misi sorong katil teman masuk labour room sambil pesan "jangan teran lagik.tahan dulu"...hadeeeiiiii...camne nak tahan berak!!

  • Masuk aje labour room,...misi check VE lagik sekali & terus pecahkan air ketuban. 20 minit lepas tu, sekali lagik rasa nak berak.bila misi chk,tengok dah nampak kepala baby.tak ingat dah nak buat apa.tau nak push aje.dah tak tahan sangat2..tapi,tak berjaya lepass!..maka,redhalah diri bila misi kata dia nak gunting sikituntuk memudahkan lagi laluan keluar.....

  • Dengan lafaz bismillah dan sekali teran nafas yang panjang...pukul 5.30pagi maka lahirlah seorang anak lelaki seberat 3.24kg..lega sangat2 rasanya...terus rasa terbang semua tenaga.seriuss penatt!!!


cinta hati kami yang ke-2..boy lagik..
penangan makan western food sepanjang mengandung..
putih-putih merah....hidung umie...jari halus panjang macam umie...
copyright umie abess kali nih.....



keadaan labour room yang tenang time teman bersalin subuh tu....
cuma ada 2 orang pesakit aje..
memang rezeki teman nak bersalin dalam keadaan waktu subuh yang tenang....





 inilah insan yang bertanggungjawab membantu teman melepasi saat kritikal ketika bersalin..
Nurse Shima & Nurse Zura...
tak henti-henti bagi semangat suruh teman oush dengan sepenuh tenaga....
terima kasih jugak pada diaorg sebab dah buat jahitan bawah paling cun....
walaupon ohsemmm sangat rasanya masa tengah kene jahit tu....auuuuwwwwww




  • Alhamdulillah,..teman dah selamat balik ke rumah semalam tengah hari.dah pun bermula sesi berurut pagi ni..tapi....




 buah hati pengarang jantung nih..
masih lagik di hospital....
dia selesema....so,doktor dah start treatment dengan antibiotik...
maka,kene tunggu antibiotik complete 5 hari baru boleh balik..
selain daripada tu...takde komplikasi lain....





 walaupon melalui tempoh berpantang...
tugasan seorang blogger tetap berjalan.....





20 comments

Apr 26, 2013, 3:16:00 PM

terbaik tugas sebagai blogger tak di lupakan....

terus zasss teringat akan bersalinkan izz aritu...

Apr 26, 2013, 3:19:00 PM

Nak buat mcm mana kalau ummie cik mat adek beradek bloggerkan...tapi blogger pun cik mat 3 beradik tetap terjaga

Apr 26, 2013, 3:22:00 PM

tahniah ninie...

jaga diri yer..selamat berpantang.. ;)

Apr 26, 2013, 3:42:00 PM

Alahai adik... kena masuk incubator kesiannya. Tak sampai hati kakak tengoklah Nini. Moga adik cepat sembuh.

Nini jgn banyak tengok pc/laptop. Banyakkan rehat...

Apr 26, 2013, 3:58:00 PM

Tahniah on your new bundle of joy. Comelnya ☺☺

Selamat berpantang dan selamat menyusukan baby.

Apr 26, 2013, 4:14:00 PM

tahniah kak :)
comel anak akak...

Apr 26, 2013, 4:22:00 PM

cayya la...tgh pantangg tu...hehehe kemain syok ngadap lappy..hehe

Apr 26, 2013, 4:23:00 PM

ngerii plak kakak baca pengalaman Nini tu.. tapi your baby is so adorable.. tenang je wajahnya.. tapi foto yang last tu macam student tengah bergelut nak ngabehkan assignment je..hehe

Apr 26, 2013, 4:27:00 PM

Selamat berpantang kak! Dobot apa khabar? hehehe

Apr 26, 2013, 4:57:00 PM

hihihi... macholah akak...
Blogger tetap blogger dalam apa jua keadaan.. =D

Apr 26, 2013, 5:04:00 PM

Gambar last tu memang tak menahan...hahahhaa. siap dgn uniform berpantang, update blog. Hehe.

Apr 26, 2013, 5:12:00 PM

Ayunyaaa adik akak ni berbaju kedah, berkain batik. Duduk bersimpuh lagi. Hehehe. Jangan lama2 sangat ngadap laptop tau. Akak doakan baby cepat sembuh dari selsema dan boleh tidur dgn ummie dia lepas ni. Amin.

Apr 26, 2013, 6:05:00 PM

Tahniah 4 the second gift akak.
Hahadoii lawak plak tgok blogger bpantang...pilis xde mcm x afdal..gitewww
Hows cik mat?

Apr 26, 2013, 8:19:00 PM

Tu dia blogger tu, gigih! Baru bersalin tu dah dok update blog, hehe!

Baby memang nampak iras Nini sangat2. Masa dia kat dalam incubator (eh betoi ka incubator benda tu?) tu nampak semangatnya badan! Itu mesti ikut achik Dineh tu, kahkah! Mana pulak mai ikut achik Dineh :D

Apr 27, 2013, 8:46:00 AM

tahniah !! :) geramnya nak bau babby..

Apr 27, 2013, 9:22:00 PM

Boleh tahan lama jugak nini sakit no... Tapi hilang semua sakit tengok muka baby kan...

Swmangat nampak adik cik mat... Geram tengok... tapi sian... kena tinggai... Dah balik la hari ni kan..

Apr 28, 2013, 2:42:00 PM

dalam gambar tu terus nampak nini kurus..ekeke.. tahniah dear...

Apr 30, 2013, 12:33:00 PM

waaa.. alhamdulillah.dh selamat ke rumah. Bestnya mak jaga.hehe.. take good care.
Pengalaman yg terbaik :)

Apr 30, 2013, 3:01:00 PM

hahahahaha....kalau dah blogger kan...:)

Alhamdullilah, Adam Zharif dah sihat..:)

May 2, 2013, 3:09:00 PM

tahniah dear berjaya bersalin ormal spt dihajati kan ... mmg kelas ko masih on blog ...

Post a Comment