Ahli Kelab Kad !!

Koleksi Resepi Nini





Daging/Kambing/Ayam Masak Black Pepper (chinese style)




                          versi kering                                                                      versi berkuah


Bahan :
Daging/ayam/kambing
lada hitam (ditumbuk)
kicap manis
sos tiram
carrot/lada benggala  - sila ikut suka hati
tepung jagung 2 sudu (ikut kuantiti daging)
minyak masak
halia,bawang putih ( tumbuk & gaulkan dengan daging kambing) --> hanya utk daging kambing
Cara :

1. potong daging sedang-sedang nipis melawan urat.bersihkan & tos
2. gaul daging dgn garam sikit.biarkan kejap.
3. panaskan minyak.(buh minyak banyak sikit).goreng daging dulu
4. masak daging dalam 10 minit sambil dikacau supaya masaknya rata
5. angkat daging.kurangkan sikit minyak menggoreng tadi dari dalam kuali
6. masukkan serbuk lada hitam yang dah ditumbuk tadik.kacau sampai beraroma wangi.
7. masukkan carrot/lada benggala  <===  (prosedur ni utk versi yang tak berkuah)
8. masukkan kicap manis,sos tiram.kacau sebati.rasa dulu sebelum menambah garam.
9. masukkan daging.kacau sebati.tutup api...siap!





~ prosedur ni untuk daging black pepper versi berkuah  ~


  • follow prosedur 1 - 6,8
  • masukkan sedikit air..agak2 daging tenggelam sikit.
  • tunggu menggelegak..baru masukkan carrot/lada benggala
  • masukkkan bancuhan air tepung jagung
  • biarkan menggelegak & pekat sikit
  • siap!