Ahli Kelab Kad !!

Mar 29, 2010

Home » » Gleneagles...

Gleneagles...

Ari Sabtu aritu teman g KL ikut mak & abah...asbenn teman xdpt ikut sbb dia ada hal lain & dah janji dgn adik dia nk g menjala..jadik,..pagi tu dalam pukul 11.15pg kitaorg bergerak ke Ukay Perdana..umah pakcik teman..dalam pukul 12.50 tu udah smapai sana..teman rasa abah teman bukan bawak kereta..tapi bawak motorboat.. ya amat laju!..tapi yg peliknye xterasa pon yg abah tu bawak laju.hahahah..xlama lepas tu,..pakcik teman dari Gombak plak sampai..teman tumpang kereta dia la nk g Gleneagles nnti..kalo nk suh abah yg bawak kereta..abah kata alamatnye mmg xsampai la kat Gleneagles..silap2 kita balik Tlk Intan balik..hahah




Lepas makan thari & solat..kitaorg pon gerakla la gi Glenaegles...teman g Glenaegles sbb nk melawat pakcik teman...(adik mak teman yg paling cool,baik,pendiam &paling cerdik)..umo dia dah 40an..dia ada lung cancer..dah sampai stage 4..sebelum nih,...dia refuse amik rawatan kemoterapi..so,..dia amik cara lain dgn makan supplement..memula tu nmpak mcm ada progress tapi...semua org tau..xde ubat untuk cancer..


Dia start dikenalpasti ada lung cancer bulan 5 taun lepas...now xsampai setaun pon,..cancer dia dah sampai stage 4.. how do i feel?..honestly?.. teman sayang sangat pakcik teman nih..dulu masa teman belajar kat kolej...dia la 'parent' teman..kalo jadi pape kat teman..dia la keluarga yg akan kolej teman call..dia la penyambung nyawa poket teman dikala teman kekeringan duit utk makan,buat assignment..xlokek..teman mintak 50 je..dia masok 300...masa memula teman bukak akaun maybank dulu,..dia la yg bg duit utk bukak akaun,..dia bg 350..bila teman bg duit utk ganti duit dia..dia kata xpyh..teman nih dah mcm anak dia..simpan aje duit teman tu..huhuhu..dia la yg paling rajin amik tau kebajikan teman..ada sekali tu,..tilam teman kene pepijat..dia snggup amik time off semata-mata nk bawak teman g cari tilam,bantal,selimut baru..dia jugakla yg tolong accompany teman cari umah sewa...dia siap servey kawasan sekeliling.dikala teman demam,sakit..dia snggup dtg xkira malam atau siang..jauh tu dari Wangsa Maju nk ke PJ..hukhukhuk...banyak jasanye pada teman..tu sbb teman sayang dia..




Alhamdulillah....Pakcik teman nih udah pun menunaikan rukun iman yg ke -6..dia naik haji masa umo dia 42taun..skrng umo dia dah 47taun..kehidupan dia?..pakcik teman nih GM kat Bank Islam..branch mana?..teman udah lupa..dulu dia Mgr kat Maybank..pehtu,dia dapat offer dgn Bank Islam..pakcik teman nih amatla down to earth..kalo tengok dia..xde rupa pon mcm org yg berpangkat & berkemampuan.. anak dia ada 5 org..yg sulung umo 19taun..no.2  17taun..no.3  16taun..no.4  11taun.. no.5  5taun...hobi pakcik teman?..g surau dengar ceramah,solat kat sana..main golf & tido..xkira tempat tidonye..atas kerusi pon boleh tido sementara nk tunggu turn mandi..heheheh...setiap kali time raya,..kompem bleh dapat wang besar dari angpau pakcik teman nih..xlokek..even masa teman kawen dulu,..dia yg sponsor semua kain untuk semua ahli keluarga..xtau la berapa banyak yg dia abeskan..dia kata bukan selalu..teman anak sedara dia yg sulung..lgpun,..dia dah anggap teman mcm anak dia..teman ingat lagi masa dia beli kereta baru,..Mercedes series mana tu teman xingat,..teman kata la..wah,..andak beli kereta baru..tukar angin ke?..dia kata saje..nk merasa pakai kereta nih..kang kalo xpanjang umo,..xmerasa..tapi,..teman xsangka la plak ada maksud disebalik tuh..


Bila teman jumpa dia di Gleneagles,..teman sedih sangat tengok kondisi dia..dia amatla kurus!..mak teman kata,...dia kene tahan ward sbb paru-paru berair..mak teman kata sebelah paru-paru pakcik teman udah mengecut..tinggal sebelah je lg..cancer tu dah merebak ke tulang belakang..hati..& mcm2 tempat lagik..luluh hati teman mendengar kondisi pakcik teman tu..tapi teman gagahkan diri supaya xnangeh depan dia..paling teman sedih..bila opah & atok teman dtg..hati mak mana yg xluluh tengok anak dia sakit..masa pakcik teman salam dgn atok & opah teman..dia menangeh sambil peluk opah teman..dia mintak ampun..mintak halal air susu..mkn minum..opah teman xusah kata la sebaknye..atok teman tengok dia berusaha tahan air mata dia..org2 lain?..semua pandang tempat lain sbb xmo andak nmpak air mata kitaorg..huhuhuhu..sedey!!!!!!


Masa teman sampai tu,..doktor baru je lepas chk dia..diaorg baru keluarkan 1.5liter air dari paru-paru pakcik teman..mak teman kata sepatutnye pakcik teman tu mesti dah terbaring sbb sakit tapi...pakcik teman tenang je..dia duduk elok je atas katil..cuma dia batuk xhenti2..masa teman salam dia..teman cium tangan dia..trus dia peluk teman..teman sedih sesangat tapi teman senyum..lepas salam2 tu,..dia bgtau dia nk solat kejap..dia solat atas katil je..kagumnye teman dengan semangat dia melawan sakit tu..mentaliti dia mengahdapi sakit dia nih,..bukan calang2 org bleh handle..mana xnye,..doktor nk bg dia mc  seminggu..tapi dia xmo..dia kata dia nk mc sampai rabu je..khamsi dia nk masuk ofis..ada meeting..humang aii....tengokla..betapa gagahnye dia melawan sakit!




Buat pakcik teman & keluarganye..teman & keluarga sentiasa mendoakan moga Allah panjangkan umo Andak..biarpun doktor menjangkakan hayat Andak xlama...tapi percayalah..Allah Maha Mendengar..Andak tabahkan hati..Emy aritu bukan xmo cakap dgn andak..tapi emy sendiri jenuh nk tahan air mata yg nk meleleh..sebak rasanye bila tengok pakcik yg amat emy sayang sakit cenggini..bertahanlah andak..kami seisi keluarga sentiasa ada untuk andak & keluarga..


harap kengkawan teman jugak dapat mendoakan kesejahteraan pakcik teman...moga dia terus tabah & kiat dalam melawan kesakitan penyakitnye...bak kata pepatah (ni teman yg cipta..).. berat mata korang menahan air mata yg keluar bila baca entry teman nih..berat lagik hidung teman menahan air hingus yg nak keluar sbb menangeh byk masa taip entry nih..sobsob..




4 comments

Mar 29, 2010, 9:20:00 AM

seday siot.. aku rase cam aku je yang nk nangeh.. smoge Allah panjangkan umo andak ko ye.. aminn..

Mar 29, 2010, 9:52:00 AM

sooo touching...speechless also..understand ur feeling & andak very well..moga2 allah swt panjangkan umo n sembuh cepat..nothing impossible unless allah swt sgt menyayanginye..redha sajela..amin :)

Mar 29, 2010, 11:53:00 AM

tu la..ko bace rasa touching..aku yg g tengok..bukan lg touching..drawing..semua ada..hukhuk

ano
May 10, 2010, 4:54:00 PM

achik pun sayang andak....semoga dia tabah menghadapi ujian Alah...Everytime melawat dia speechless..semoga cepat sembuh..

Post a Comment