Ahli Kelab Kad !!

Nov 19, 2013

Home » » high fever

high fever




rasanya last entry panjang teman pasal Abam Mat konvo...
lepas tu WW yang macam biasa ntah hape-hape....
lepas tu terussss senyap.....
nie nak cerita ni apasal senyap tetiba.....




hari Khamis (14hb) dah mula demam .. tapi masih boleh ketawa..
cuma adik takmo makan walau jenuh dipujuk.....nak susu aje..
tak boleh berenggang jauh dengan umie...
tak nampak aje kelibat umie, berjujuran air mata walaupon takde sapa yang cubit dia..
abam pujuk takmo..ayah pujuk pon takmo..





subuh Jumaat baru demam betul-betul...
so far ni yang paling tinggi.. 39.9'c
dan seharian hari jumaat...suhu badan tak turun dari 39'c..
hari akhir persekolahan abam sepatutnya ada majlis penyampaian hadiah lagi di sekolah..
tapi,..maaflah abam.umie tak boleh datang..
pesan dah dengan cikgu tolong tengokkan Abam Mat..
takot Abam Mat nanges bila tengok umie tak datang time dia amik hadiah..






macam ni lah keadaan adik sepanjang hari Jumaat..
tido...tido..dan tido..
tangan sentiasa pegang baju umie..takut umie tinggalkan dia..
tapi dalam demam tu,..berjaya jugak teman memasak..
walaupon lauknya simple sangat!







dalam pukul 10.30 macam tu..keluar semula untuk jemput Abam Mat balik skolah...
macam ni la reaksi adik..takde perasaan...
ikut aje umie..bantal tu terpaksa bawak.in case adik buat hal..
boleh peluk bantal dulu buat pengganti lengan gebus umie..






suhu badan adik hari Sabtu..
umie ni bertahan lagik tak angkut adik pegi sepital sebab ayah ada di rumah..
jadi,..bolehla banyak bergantung final decision dengan ayah..
kalo umie sorang aje kat rumah..
memang kompem umie request ayah admitkan kita bertiga duduk wad..
umie lebih rela duduk wad daripada gila melawan stress dalam diri!





style adik demam lebih kurang macam Abam Mat masa kecik-kecik dulu..
tak banyak kerenah cuma...adik banyak drama sikit..
drama nangis air mata empangan sungai melimpah..
bukan air mata aje..air hingus pon sama banyak..
Abam Mat dulu boleh lagi dibawa berbincang ganti lengan dengan ayah untuk berdukung..
dengan adik..kim salam.semua unsur-unsur perbincangan tidak diterima..
umie...umie..umie...I just want umie!!!
tido?..umie dapat lelap 3 -4 jam pon dah syukur.





jadi hari Sabtu,..umie istiharkan dapur ditutup..
chef dah swap job jadi un-qualified nurse..
setia duk sebelah pesakit sambil massage lengan pesakit..kaki gebus pesakit...
tepi nurse ready je scringe utk makan ubat..kain lap..sebekas air..ubat sebekas..
thermometer amik suhu badan..
nasib tak buh stetoskop kat leher je nurse ni..
kalo x,..kompem teman mohon masuk kursus amik course jururawat!!






petang Sabtu..pesakit dah tunjuk minat nak makan..
maybe perut lapar gamaknya walaupon menyusu selang 30 minit..
tapi,..yelah dah namanya tak sihat..
dapatlah suap 3-4 sudu aje.macam tak berminat pon nak makan..
takpe dik..umie paham..mulut rasa pahit ye...




hari Ahad,..atuk & opah Adam call..
bila dengar cerita cucu bongsu (setakat ni la) demam tak kebah..
terus bagitau diaorg nak datang...gitula kasihnya atok & opah...
maka,..lagi sekali umie selamat sebab...malamnya tu ayah kene pegi keje..
maka,umie boleh tarik napas lega sebab ex-matron & ex-MA nak datang...
dari hari Ahad sampai ke hari Isnin...
opah & atuk yang mandikan Adam sambil berselawat & hembus-hembus..
malamnya pulak..atuk baca al-Quran sambil memohon pertolonganNYA...
selepas suboh esoknya,..atok masih lagi meneruskan bacaan kalam suci..




alhamdulillah....pagi Isnin demam Adik dah kebah..
adik dah mampu sengih & dah mahu bebel-bebel..
rindunya umie nak dengar bebelan kamu yang umie tak paham tu,dik....
bila atok ada..lengan atoklah yang merana..hehehehehehe





cuma lepas kebah demam panas..badan adik naik bintik-bintik merah...
mula-mula spot bintik merah ni cuma ditepi mata adik...
later on nampak lebih banyak bintik merah keluar...
macam biasalah..umie kan cepat cuak...
macam-macam terma sakitlah yang keluar..
ruam la...campak la..denggi la...dan bila kes di rujuk pada ayah....
ayah cuma jawab dengan gelengan...
cuma perasan lah yang bintik-bintik merah tu menyebabkan adik rasa gatal...
nama lagik un-qualified nurse kan..
jadik,...sendiri diagnose penyakit..sendiri cure...
 umie tempek calamine lotion! hahahahaha





haaa...tengoklah tu.baru sehat sikit dah bizi nak cari anak tangga..
rehat dulu dik..dah sehat nanti,..peluklah anak tangga tu puas-puas..



kurang dah sikit tembam pipi,lengan & peha adik..
biasalah..badan susut bila demam lama..
harapnya lepas ni adik mahu makan semula seperti biasa...
terima kasih pada semua yang sms,wassap,komen pada gambar ig.. tanya khabar & mendoakan adik..
alhamdulillah....doa anda semua dimakbulkan Allah.
adik dah semakin sehat..syukur..
Jazakallah..






7 comments

Nov 20, 2013, 7:24:00 AM

Alhamdulillah dah sihat. Lega dengar. Sekarang memang pesen demam macam tu dik. Tinggiiii tak turun2 temperature. Tapi kalau kat kita tak pe lah. Kena kat budak kecik memang kesian sangat. Akak pun macam nini, cuak lebih2. Tapi selalu refer dgn Alang. Ada masanya kena marah jugak dgn doktor tu sebab suka fikir yang bukan2. Dah nama akak pun unqualified nurse kan. Pandai2 nak diagnose. Hahaha.

Nov 20, 2013, 8:50:00 AM

yee adam dah sihat....nasib la ada atok, opah, umi , ayah N abam mat menjaga kan

Nov 20, 2013, 9:06:00 AM

sihat sikit jer terus nak main kan klau bdk2 nie...ank Asiah pn camtu gak...moga cpat sembuh ye ...;)

Nov 20, 2013, 9:30:00 AM

Comelnya... demam mata kuyu pun nampak comel sangat...
Alhamdulillah dah sihat.. memang kita sedih/kesian/risau sangat kan bila anak2 sakit..
Untung Nini ada doc in the house.. tak la risau sangat..

Nov 20, 2013, 10:55:00 AM

budak dh besar mcm tu lah kan.demam demam.rara dh merasa dh dulu.dr 4bulan sampai ke 9 bulan.mst demam.hehehe amboi.dh siaht sket trus nk menajat je.elok2 ye.

Nov 20, 2013, 12:25:00 PM

alhamdulillah ...
besh kan klu ade org medik dlm rumah ...

Nov 20, 2013, 3:51:00 PM

salaam.. kak nini, comelnye dia...gerammm tgk..hehe...
kesian dia demam..
anak bujang saya pun tgh demam ni mb sbb baru lepas cucuk 1month tu..kesiannye lahai.. dulu anak yg 1st da jarang demam, skrg ni merasa lah x tdow malam..

Post a Comment