Ahli Kelab Kad !!

Jan 13, 2014

Home » » Adam @ 7 months

Adam @ 7 months




Baru perasan yang teman dah skip 2 bulan catat diari tumbesaran Adam.gigihla dok kelebek henpone balik semata-mata nak carik gambar untuk modal bercerita..mana best bercerita kalo takde gambar.blog teman ni jaranggg sekali bercerita tanpa siaran gambar melainkan kalo ada masalah nak upload gambar..ramai seh pembaca blog ni yang suka baca sambil layan gambar.baru ada feeling macam baca buku cerita gituuu..hahahaha.macammmlah ramai sangat yang datang baca blog teman nih.



Ok..ok..cukup dulu intro seperenggan yang merepek..masa regular check up Adam umur 7 bulan aritu,..cuma untuk timbang berat badan aje.takde injection pon.misi kata semuanya OK! berat badan adik di umur 7 bulan adalah 8.2kg..lepas ni,bulan Januari baru ada sesi timbang berat badan lagik.semangat ko,dik! badan seketul solid gitu.takde la kata adik ni suka berdukung sangat cuma....dia tak boleh kalo umie dia hilang dari pandangan mata.tu sebab sekarang ni,teman kalo masak di dapur memang ada sorang peneman setia.tukang tahan pintu peti ais..tukang lap lantai..tukang sepah..bagi la apa kerja pun..semua adik boleh buat asalkan umie ada.








Seminggu lagik nak cukup umur 7 bulan.hari-hari buat aksi akrobatik cenggini.sajelah tu nak kasik umie jealous sebab umie tak boleh buat macam ni kan...time ni tengok rambut adik,masyaAllah..rimasnya.rmbut adik dah semakin panjang.bila berpeluh tu nampak selekehh sangat gaya rambut adik..tapi selekeh pon tetap umie nampak kamu comel..







Elok genap 7 bulan umurnya,adik dah boleh duduk.banyak kali jugaklah terlentang,tertonggeng.maklomlah,..excited baru dapat duduk.merangkak pon baru pandai 4-5 gerak,terus berangan nak duduk.semua nak shortcut!








K-pop yaw!! itulah banyak sangat tengok cerita Korea sejak-sejak dah "kamceng" dengan channel 392 & 393..dapatlah sorang anak cap versi rambut Korea.tak beragak lintang pukang rambut si adik.rambut lurus tapi lembut sangat..sideburn adik lagik panjang dari hujung telinga adik!..kronik..kronik.jadi,teman buat usul pada cik abg tu..suh dia bawak anak bujang dia yang kecik ni pegi gunting rambut.dah hasilnya......









Dah macam hero cerita kartun Avatar The Legend of Aang la pulak.kihkihkih..tapi tak kisahla.janji nampak kemas.adik jenis kulit sensitif sikit..perasan aritu masa rambut dia panjang,belakang cuping telinga dia naik ruam.bila dah gatal,asyiklah bergaru.kesian pulak kat adik.









Haaa...ini salah satu perangai baru yang adik dapat..demam panjat tangga.kalo sebelum ni jadi model anak tangga..tempat merajuk,menangih semuanya..kali ni,tak layan dh anak tangga bawah.dia layan nak panjat banyak anak tangga.jadi,setiap kali sampai angin dia nak membilang anak tangga..sesapa mesti pantau.kalo ada cik abg tu,..boleh jugak mintak tolong.kalo tinggal teman aje,..memang tutup dululah api gulai.kang tak pepasal ada yang jatuh tangga & ada jugak gulai yang hangus..









Aktiviti ni memang hari-hari since dah pandai main ni.boleh tahan lasak jugaklah adik nih.tertonggeng..menangis tapi tetap jugak tak serik..cukup suka enteprem bila Abam Mat tengah main games.tak dapat pegang ipad,..dapat lepuk-lepuk manja gini pon jadiklah..








Adik yang gigih membina pipi demi nak lawan pipi umie.hahahahaha..setakat ni,adik kekal sebagai yang paling cerah dalam rumah.umie dah jatuh no.2 .....dobot tetap pegang carta nombor akhir sekali sebab takde sesapa dapat challenge kaler bulus dia.diet?..belom.hati tu kemain lagik nak berdiet.hari-hari pasang azam dalam diri sebelum tido.tapi...tak jugak berjaya mula dietnya.tetap menten makan nasi 3x sehari.harap tali skipping ajelah senaman yang teman mampu buat.start dah bersenam balik.bersenam dengan skipping dan angkat "dumbell" 8.2kg sepanjang masa.hahaha..tak pepasal adik Adam dah jadi salah satu alat senaman teman..







Lengan gebus yang selalu tegar mancampak spek mata umie dia.sesuka hati je.pantanglah kalo dapat peluang bila teman gomol-gomol dia.memang selamba aje dia genggam dan campak spek tu.mujur bingkai plastik & bukan cermin kaca.kalo x,..menangih umie nak mengganti kalo sebulan sampai 4-5 kali berkecainya..peha tu..memang tak boleh buat apa.gigit hari-hari pon tetap menten gebu gebas macam tu.



Oklah..esok lusa teman update pasal perkembangan umur 8 bulan ye.







Buat Mama Aidah, terima kasih.Adik & abg dah dapat kiriman mama.terima kasih atas buku yang cantik & menarik.ayah pon suka baca buku pasal dinasour tu.Abg suka berebut buku yang mama belikan untuk adik.abg kata nanti adik makan buku.adik bukan makan...adik rasa aje buku tu.buku yang mama beli untuk umie tu..ayah dah rasmikan dulu baca.hehe...umie kata,..terima kasih sebab mama sudi jugak tepek gambar mama akhirnya.gambar tu dah selamat umie print screen.kata umie,..panjang umur umie teringin sangat nak jumpa dengan mama.moga ada jodoh kita jumpa nanti ya,mama.moga mama tabah menghadapi segala dugaan yang melanda.mama kuatkan semangat,ya.umie kata,.. "kita mungkin bukan sepupu mahupon bersaudara...kita jugak tak pernah bertemu muka.perkenalan kita unik sebab umie yang nak sangat jodohkan dobot dengan abg Milo .tapi,kasih sayang kita tetap utuh seperti adik beradik..umie cuma mampu berdoa moga Allah permudahkan semuanya untuk mama". peluk cium dari umie,abg,adik & dobot untuk mama sekeluarga.we love u,Mama Aidah!

7 comments

Jan 13, 2014, 4:49:00 PM

adoi geramnya ngan peha gebusss ni

Jan 13, 2014, 4:49:00 PM

Aduhaaiiii adam...meleleh airmata mama baca. Sedih sangat.
Di waktu akak sangat sunyi dan hilang satu persatu ahli keluarga yang akak sayang, tak sedar rupanya Allah tambah lagi ahli keluarga yang tiada langsung ikatan darah tapi sangat dekat di hati. Syukur alhamdulillah. Nini dan anak2 sangat2 akak sayang. Memang betul dik. Teringin sangat nak jumpa dan gigit sekali peha gebus tu. Gewwwaaammmm. Hihihi.

Akak selalu berdoa agar ikatan keluarga kita kekal hingga jannah dik.

Jan 13, 2014, 5:21:00 PM

dear adik adam,

amboi..peha nan gebus itu biar aunty ni terliur nak geget.

cepatnya adik adam 7 bulan..rasa baru je tgk umie update entri duduk atas bantal..hahahaahhaa

apapun, memang adik adm the putih..tapi umie saje je nak tumpang glamer bagitau dia tangga kedua,kalau tak bagitau pun takpe..hahaha

semoga adik adam,sihat dan aunty macam terjatuh cinta masa adik adam belum gunting rambut lagi tu..very the k-pop,saje je umie nak sorok anak bujang dia taknak bagi orang lain ngorat..cepat2 usul pada ayah adam gunting rambut.

apapun,adik adam,jangan nakal yer,jgn buli abam mat tau,nanti adik adam kim salam kat umie yer, pesan kat umie, smlm tok guru tanya dah berlatih lum bunga -bunga silat yang di ajar tu..hohoho...


:)

love & hug,
aunty lalok.

(balas dendam,lama simpan gian nak komen)

Jan 14, 2014, 2:40:00 AM

adik adam copy paste muke umi dia

Jan 14, 2014, 4:27:00 PM

Tak bleh tahan tengok paha gebu gebas tu, nak geget jugaaaaaaakkk! Umie, buat kesekian kalinya, tolong cium Adam bagi pihak achik Dineh ya & tolong geget paha tu sekali :D

Jan 15, 2014, 9:22:00 AM

mmg bolat .. huhu sedap geget peha die ... alisha yg kenit ai tu slalu kena geget ./... huahua

Jan 15, 2014, 4:05:00 PM

As-salam nini..

Subhanallah.. comel sangat adik ni tau.. bila rambut pendek muka dah sama macam abang dan gojes macam umie..

Post a Comment