Ahli Kelab Kad !!

Jan 9, 2014

Home » » Pc gabaks vs Si Merah

Pc gabaks vs Si Merah




Selain dari kekangan masa & adik yang asyik nak berkepit aje..teman ada masalah lain yang menyebabkan blog teman ni seperti diabaikan.bunyiknya mungkin macam alasan skema tapi inilah kenyataannya..'kehilangan' benda ni amat dirasai.selama hampir 7 tahun menabur bakti..dialah meneman teman dikala bosan..tempat teman mencurah idea merepek untuk menulis blog..tempat teman google cari resepi..banyak sangatlah jasanya pada teman.








Macam ni kisahnya..mula bulan 11 aritu,pc dah mula buat perangai.kalo lambat runningnye tu,teman tak kisah sebab dah lali.yelah,..pc umo 7 tahun.lambat sikit tu biasalah..nama lagik guna window 7 zaman tok kaduk.haruslah slow siput semuanya tapi dalam slow tu dia masih mampu & boleh dipakai.sayang pc ni woooo....masih terhengat-hengat lagik time kitaorang pegi beli pc ni.kat pc fair di KLCC Convention Centre.hujung tahun 2006.pegi dengan si Apis sekali..baru setengah tahun bertunang time tu.masa tu,..cik abg tu baru dapat berpindah dari Kuala Tengganu ke Kuala Selangor.jadi,sangat sentimental value pc ni.walaupon lambat tapi masih boleh digunakan cuma..masuk bulan 12,pc dah tak boleh berfungsi.











Asal tekan butang start aje,..inile ayat yang keluar..shut down pc lepas tu restart balik pon..gini jugak yang dia tulih..teman nih..udahle memang "celik" sesangat benda-benda gini.stress hoke bila idea mencurah-curah nak tulis blog tup-tup jadi macam ni.I is very sad tau.hukhuk...bila aduan dibuat kepada pihak atasan *wah,melampau ayat* cik abg tu kata..tunggu ajelah Apis datang time krismas nanti.gasak..nak tunggu si Apis datang lambat lagi.maka,..itulah sebabnya blog teman sepi aje.bukan takmo tulis entry guna hp,..tapi..jari teman ni tembam sangat.semedang typonye..pehtu,nak susun gambar pon tak berapa reti sebab tak puas tengok skrin hp yang kocik dari skrin pc *haaa...yang ni btol alasan!*











Hari yang dinanti-nantikan telah tiba!!!! Welding engineer merangkap mekanik pc teman.muahahahaha.. Apis sampai Taiping 24hb tengah malam.esok paginya dia ikut tolong cik abg tu kat kebun.petang tu baru ada peluang tengokkan masalah pc teman.Apis gemuk?oo..lama dah tau.tapi istilah gemuk tu dah diupgrade sikit.gemuk tu macam kejam sangattt..jadi kita tukar jadi "gendut".amacam pis,? ;D








Setelah ditilik masalahnya,..kata Apis,pc teman ni udah tak dapat diselamatkan lagik.ada bahagian dalam pc yang perlu diganti.udah rosak.tapi kata Apis,dia tak sure samada spare part tu senang dicari.maklumlah,..pc lama.uwaaa!!!!!!! gimana..gimana??walaupon dah boleh agak berita ni tapi sedikit sebanyak of coslah teman rasa sedih.bukan tak boleh berkongsi laptop dengan cik abg teman tu.dia ok aje teman nak guna laptop dia  tapi..teman takot dalam teman bergelut nak tulih blog & bersilat menahan tangan 2nd director kecik tu..ada pulak file penting cik abg tu yang terdelete.tak ke namanya mencari sebab nak kene marah?..oh,tak koser!!




Maka,setelah bermusyawarah & menimbang baik buruknya..nak beli atau taknak?..nak beli atau taknak?...





Si Merah




Malam kelmarin gagahkan kaki pegi panjat *bohong! bukan panjat tapi naik lif sebab malas naik escalator* Taiping Sentral & gigil tangan membayonya..tiada tajaan hoke.!.sendiri mau guna,sendiri bayar loh..baru boleh tangkap leleh sikit bila sendiri yang menjahanamkannya nanti.hahahahahaha....cuma,teman tak berapa reti nak memilihnya.ni cik abg tu yang pilihkan termasuklah warnanya sekali.bila tanya kenapa beli kaler merah?katanya...saje.takkan nak beli kaler putih kott..ok,ada unsur-unsur menyindir di situ ye.











Haruslahh cik abg tu yang settingkan.kalo teman yang buat kang,takut lain pulak yang jadi.gigil tangan membayonye pon tak abes lagi nih..teman reti guna aje.setting-setting tak usah tanya.iye..masih mengekalkan port opis yang sama yakni dibawah tangga.tempat paling senang nak berkarya sebab terpencil gitu..kata Abam Mat,..macam gua.










Lain feel nya mengetuk keyboard pc dengan keyboard laptop.agak canggung.tapi yelah..semuanya akan ok nanti.perlukan masa.takkanlah nak ketuk keypad Si Merah kuat-kuat macam keyboard pc.itu adalah satu jenayah kepada laptop baru! Hahahahaha... Pc lama masih dikekalkan kat situ.biarlah.nak amik mood supaya kasih sayangnya masih berterusan untuk teman rasai.tapi,kene tengok jugaklah apa kata cik abg..kalo sampai masanya nanti pc ni beralih tuan,..redha.






7 comments

Jan 9, 2014, 10:43:00 AM

PC tu boleh dibaiki lagilah Nini. Bagi aje kat abam mat. Ajar dia guna excel/words utk buat jadual belajar. Boleh guna utk cari perkataan (jadikah dictionary) ajarlah dulu...

Yg merah jaga jgn sampai wire boleh kena capai adik bergantung. Meraung kalau jatuh..

Jan 9, 2014, 11:58:00 AM

yay yay yayyy..!!

Jan 9, 2014, 3:39:00 PM

tahniah dpt lappy baru ....

Jan 9, 2014, 5:33:00 PM

nini,patut masa up entri ni,buh sekali background muzik..mcm OST la, lagu ziana zain yang ada kat courus dia"berpisah jua..oooo" tajuk lupa,nanti search la dgn si merah.

mesti pc kat,habis madu ..sepah di buang..hahaa

Jan 9, 2014, 7:29:00 PM

PC baru Nini...lap top baru ye Nini....boleh update blog laju2

Jan 9, 2014, 9:22:00 PM

Akhirnya Nini kembali! Bersama cik merah pulak sekarang na. PC lama tu sentimental value, bolehla hantaq pi repair sebab dah ada cik merah untuk digunakan.
Selamat kembali berkarya :D

Jan 10, 2014, 2:19:00 PM

velcome back Nini D, kakak pun dah pernah melalui saat2 begitu..tapi terpaksa redho bila kena lepas kan pergi dari menyemak je.. tak apa lah redho kannnn heheh

Post a Comment