Ahli Kelab Kad !!

Oct 4, 2013

Home » » Adik @ 5 months

Adik @ 5 months





aritu cerita pasal Abam Mat..
arini kita cover cerita pasal adik pulak..
alhamdulillah...adik semakin membesar dengan sehat & gagah!
gagah..gagah..dan segagah lengan umie dok dukung adik hari-hari..



berat adik sekarang dah 7.5kg..
alhamdulillah..adik membesar dengan baik.
usia baru mencecah 5 bulan tapi kalo tengok adik Adam ni rasa macam dah besar sangat!
meniarap..pehtu terbalikkan badan balik rasanya memang dah pandai!
let say kita letak dia kat hujung sebelah kiri tilam..
lagik sekali pandang tengok dia dah ada kat hujung sebelah kanan tilam...
laju sangat berpusingnya..
seminggu ni dia dah ada tabiat baru..
mengesot tolak badan ke depan gaya siput tonggek...
tak tau la teman nak gambarkan perkembangan cik Adam ni..
cepat kemain...



supposely,..bulan depan baru adik start diberi makanan lain selain susu..
tapi,..teman terpaksa percepatkan proses tu..
adik ni versi lain sikit..bukan macam Abam Mat dulu..
Abam dulu..setiap kali menyusu..memang makan masa lama..
sekali sesi menyusu almost setengah jam..
tapi dengan adik..macam main-main..
abes lama pon 10 minit..bila dia dah rasa kenyang sikit,..dia takmo susu dah..
if kalo kita paksa jugak..ianya akan berakhir dengan kejadian gigit puting susu!



bila minum susu main-main..cepatlah si adik ni lapar.
dan dia akan buat macam-macam hal..menangis lah..makan tangan la..
jolok mulut sampai rasa nak muntah..
jadi,..ex-matron bagi jalan penyelesaian...
solid food!!
maka,..bermula pulaklah kerja baru sekarang...



 siap label bekas sebab takut umie langkau bekas...


Abam Mat suka sangat menumpang kasih makan bubur adiik dia...
Mat,...takkan le kamu suka makanan blend macam ni?..




 teruja abes dapat makan...



selalunya,...adik akan makan 2/3 daripada kuantiti dalam bekas tu..
dan akan disudahi dengan bunyi sendawa yang besar...
lepas sendawa,..senyuman lebar pulak dihadiahkan dek adik untuk umie...
oooo...suke...suke...suke..!!!



sesi makan ni dah start almost seminggu dan alhamdulillah...
kurang sangat dah aktiviti jolok tangan dalam mulut...
maybe sebab adik rasa perut dia dah selesa...
even dah start diberi makan,..susu tetap menten isap..
tapi takla sehebat Abam Mat dulu...




bila dah start makan,..mulalah akan ada masalah buang air besar...
kata ex-matron sebab kurang minum air..
jadi,..belilah adik botol air..


mata sepet!




amende?..amende?...
bukan hisap sangat kan..gigit puting tu je yang lebih...


oh lupa nak cerita..
gusi adik dah makin keras..
dia jugak dah start menggigit bahu umie,ayah dia..menggigit lengan lemak tebal umie dia..
kepala lutut umie dia pon dia layankan gigit...
tu blom lagik masuk kalo ternampak dia hisap ibu jari kaki abang dia..fitam jap!
kalo ikut ahli nujum versi ayah...adik umur 7 bulan..gigi tumbuh...
awat cepat sangat!!!!!!




anak manja ayah!
pantang la nampak ayah tu pakai ensem sikit...
mulalah tak tentu arah..buat drama nangis tapi takde air mata...
mengada-ngada!!




bila ayah ada kat rumah,..kepit je ayah tu...
takut sangat ayah pegi jenjalan tak bawak dia sama...
kalo ayah takde kat sebelah dia..gigih pusing-pusing kepala cari mana ayah..





 dah pandai jugak berebut epad dengan Abam Mat
selamba tepet aje dia amik epad tu dari Abam sambil tepis tangan abg dia...
op cos lah bising abang tu...


"adik,..janganlah.abg nak tengok oggy nih"...
"umie, tengok adik ni..dia kacau abg"


ooo...kalo umie tengok korang..sape nak tolong umie masak?





 perangai isap ibu jari kaki ni baru dipraktikkan dalam 5 hari yang lepas....
errr...errr...err....tak tau nak cakap apa..
teman xde miss makan ubat! hari-hari amik k...




sekain cerita tentang perkembangan adik yang sudah berumur 5 bulan







7 comments

Oct 4, 2013, 10:29:00 AM

Tu apasal pulak letak reben atas kepala adik. Nak hadiahkan adik pada auntie ke abam mat?

Oct 4, 2013, 11:06:00 AM

wahh wahh wahh.. hero kecil dah banyak pandainya ya.. ehemm isap jari kaki nampak.. ehemm Nini.. hahahaha.. kalau dah rezeki apasalahnya .. Moga Adam membesar jadi anak yang soleh taat pada ibubapa serta baik hubungan dengan adik beradik dan saudara.. in sha Allah, Aamiin.

Oct 4, 2013, 2:24:00 PM

sangat2 banyak perkembangan adik tecik ni yee...di sondolnya montot abah tu yee..semata nak dekta ngan ayah yee

Oct 4, 2013, 4:47:00 PM

lepas ni makin menembam la adam ni.. pipi, bontot, perut semua sama naik dengan ummi ni nanti.. ehhhhhhh?

Oct 5, 2013, 2:31:00 PM

Baik belikan sebiji lagi tablet...
kalau tak by the time Adam masuk umur setahun, jenuh la tgk dia bergaduh dgn abam Mat dia, berebutkan tablet! hahaha

Oct 9, 2013, 10:08:00 AM

hehe. banyak drama ya kat sini :)

Oct 14, 2013, 3:18:00 PM

Tak cukup ibu jari kaki sendiri, dia hisap pulak ibu jari kaki abam mat ya. Takkan ummi tak boleh tangkap lagi hint adik tu. Hehehe.

Post a Comment