Ahli Kelab Kad !!

Aug 22, 2013

Home » , , , » Raya..Raya...Raya 2013

Raya..Raya...Raya 2013





dam..dam..dumm..bunyik mercun....
kanak-kanak segera datang berduyun..
dam dam dumm..mercun berdentum..
semaraklah hari raya ini tahun...



haaa....tahun ni raya kami sekeluarga buat rekod....
tadak main bunga api!!!! frust menonggeng jap tapi...
nasib baik sedar diri tengah beranak kecik..makanya tak jadik la frust..
hahahahahahha....
ok..intro dah ada..meh la kita mula cerita sketsa hari raya....
tune mood...tune mood....
oh..sebelum tu nak bagitau awal-awal..
entry ini adalah SANGAT panjang beserta deretan gambar......




RAYA..RAYA...RAYA....



tahun ni kami pulang beraya ke Rembau MOST wanted yaw!!
sebelum waktu sahur hari Selasa kitaorang dah sampai..
acara memandu adalah secara bergiliran makanya....
takdelah pilot tersengguk-sengguk menahan ngantuk...
Alhamdulillah...xde menempuh jemmed...



dua hari sebelum raya...mula dah acara hiris menghiris...
kacau mengacau.....sakat-menyakat..sapu-menyapu..
semua AhliMajlisTertinggi dah selamat sampai kampung hari Rabu time sahur...




ha...kerja paling mudah untuk anak-anak...
semua udah "raya" dari puasa especially Abam Mat...
daripada pagi membawak ke petang..
menyapu ajelah keje diaorg...





 sambil tu..tolong Pak Ngah diaorg bako sampah..





 preparation nak merendang...




ekau mari tolong mak ha....longuh ketiak nak perah kelapa ni sendiri..
ado seploh biji kelapa ni haa....




 yang ni omak den...
 stail mak memang macam ni...bila merendang..kene duduk..lenguh!




nak tunggu rendang ni masak pon dah mencabar..
bau dia..menusuk-tusuk dalam perut...




dikala yang lain sebok dengan kerja masing-masing....
ada sorang tu dok bizi carik kunci kete semuaorg....
ingatkan kott la dia nak g isikan minyak keter ke hapa...
pehtu nampak dia g ukur laman rumah tu sensorang....
ingatkan apa la yang dia nak buat...
rupa-rupanya....




 dia buat garage sale!!
hahahahahahaha...gigih tu dok ukur jarak antara kereta...
tup-tup...kereta dia yang duduk depannn sekali....
sajer la tu cantas line TAH teman....
makanya,...bermulalah sesi mengusik di petang esok raya...




 tak nampak eh tulis apa..
xpe..meh close up sikit...




haaa.....hari raya sale...
meh..meh...ansuran boleh..bayar terus pon boleh...hahahah



sekejap aje sesi sale nih..
pehtu tengok kertas sale ni dah duduk atas bumbung TAH...
maka,...nampaklah dua beradik tu berkejaran kat laman...
weh,..apa korang tak poser ke main kejar-kejar??!!!




tengah leka tengok dua beradik tu berkejaran...
adik bam-bam wassap teman.....
dia anta gambar-gambar nih...



pheewwiittt..tema langsir mak purple tahun nih..









 mak buat kek buah!!




lomang..lomang...



 sampai dua jenis rendang mak....



dan gambar-gambar paling nak menitik air mata...



 kuah laksa mak seperiuk besarrr!!!!



 abah buat ketupat palas...abah memang terrer bab nih...



uwaaa!!!!!......sabarlah wahai hati...
dah sesiap pesan dengan adik bam-bam..
simpankan teman kuah laksa seperiuk kecik..
xde laksa pon xpe..asalkan kuahnya ado..
takde sape boleh challenge kuah laksa mak,hokey!!



sambung balik cerita tadik...
petang tu..bila tengah rilek2...
dok dengar sayang & cik abg tu bising-bising kat dapur..
apa la pulak dua beradik ni buat....




woohooo.....takmo cakap laki sendiri rajin..tapi....
kesian dia sebab dapat buah hati yang tak berapa berseni dalam buat kuih...
buah hati dia reti makannnn ajer...















 kata sayang..abg buat ada macam-macam saiz..
baik dari saiz yang paling comell membawak ke saiz sebesar dinasour...
takpe..janji ado!




malam raya pulak setengah jam sebelum time berbuka...
3 beradik tu bizi membakar kambing...







 ko bebaik dik..
terbakar rambut tu kang....ada yang raya awal ni...




daging kambing marinate sendiri..
sendiri bungkus...sendiri bakar...sendiri makan...
adik beradik..akak ipar..adik ipar sumer hantu kambing!!




malamnya pulak...
lepas sesi berbuka bersama untuk kali terakhir bagi bulan ramadhan tahun ini....




 sesi mencuci lantai..
tukang siram air yang baju biru...
tukang sapu yang baju hitam tengah korek idung tu ha...
redha ajelah ada adik ipar macam ni...hakhakhak




 cik sayang kita bersama popia simpul sendiri bikin..
sampai sakit-sakit jarilah dok menyimpul popia....



bersama tokeh kerepek laki-bini....
macam-macam jenis kerepek ada...ada kot 6-7 jenis semuanya....
sambil isi dalam bekas..sambil kerepek tu dok masuk mulut sendiri...
bila nak siap ni daaa......


malam tu awal jugak semua orang tido..
sebab esoknya lepas subuh ada acara masak kuah lodeh pulak...
tapi nasi impit & sambal tumis ikan bilis dah sesiap masak....
kuah lodeh mak memang special..
tak taulah nak cakap macam mana specialnya...
makan dengan sambal ikan bilis campur sikit rendang daging mak..
pergghhh,....meletop terangkat abess....




PAGI RAYA...




pepagi lagik dah dengar mak bising suruh semua orang mandi cepat...
especially yang nak pegi masjid la...
yelah..rumah mak ada satu aje bilik mandi...
dekat luar ada jugak tapi jamban la....
teman terkecuali mandi awal sebab teman penunggu rumah....
maka,..dapatlah kandid aksi ni dalam bilik air...




papa vs ayah....
amik ko...memasing amik tugas sendiri...
sila mandikan anak-anak ye...
mama & umie ada kerja kat dapor....
kalo bebudak dua orang ni mandi sendiri...
silap-silap sejam pon tak cukup untuk diaorg main air...




 baju orang yang nak pegi semayang dah siap....
baju teman?...tak payah tanya..
tu pon mujur dah sesiap gosok hari kelmarinnya....
tak koser nak berebut seterika yang ada seketul...


lepas semua orang dah pegi semayang raya...
barulah aman sikit rumah...
bolehla mandi & termenung dalam bilik air lama sikit....
hehehehehehehehehe....



balik aje dari semayang raya & ziarah pusara wan & atok...



serbu makan dulu...lapo..lapo....
sebelum pegi semayang tadik tak sempat makan...
maka taknya...semayang mula pukul 8.45pagi...
pukul 8.43pagi diaorg masih kat rumah lagik!
maka,..dengarlah tazkirah pagi raya dari mak...kelass!!!!!




lepas dah makan & penuhkan perut serta menambah babat...
baru le mula acara mintak mahap...
kita mulakan dengan yang paling banyak salah la kan...
ehhh....??!!! hahahahaha...jangan marah yang..



memasing setting kamera....




hero ensem dulu yang mulakan sesi salam...
banyak salah nih..selalu lastik tupai yang mak "bela"..
"bela" lah sangat....kihkihkih




 menantu mak paling comell...paling kelako...paling suweettt...
dan macam-macam lagiklah...hakhakhak




haaa...yang ni yang nombor 2..
paling kurang bercakap....sengih aje banyaknye....
asal sengih aje...sepettt mata!




 yang ni pulak menantu mak paling otai...
paling selamba..paling peramah..
setiap kali makan lauk pedass mak berpeluh abes muka dia...
tapi dia tetap menten makan...



haaa....ni ketua pemberontakan..
ketua mengemas rumah...dia aje yang tau segala barang mak kat ceruk mana...
kalo bab2 kemas peti ais & buang segala jenis fossil dalam peti ais mak,dia memang terrer...
cuma sekarang ni teman dah take over job tu...hahahahahah
masih single & available....




 yang ni pulak anak mak yang paling malas....
paling loyar buruk..paling banyak alasan...
paling kelako...dan paling kedekut...hahahahaha
asal suruh dia pegi kedai ajer....ni yang dia jawab.. "ok,..duit?" haaaamm..pehh!!
kalo pegi kedai pon..jangan harap dia naik kereta dia...
kereta mak / sayang yang dia bedal...tak pon motor mak dia rempitt




 menantu mak yang terbaru sekali....
terhamatle rajin basuh pinggan..tahan bertapa tepi sinki aje...
udah-udahle ziekin oiittt....kecut jari kang...
masih lagik dalam proses belajo memasak...
maklumle..PJJ le katakan...
Apis di Klang..Ziekin di Pilah,Nismilan...
mengajar kat Bahau...




 Abam Mat kita yang berjaya puasa 15 hari penuh..



 Ayen kemain segak dengan baju melayu kuning...




beserta cik Adam yang tak puasa...hihihihih....
teman tak dapat jumpa mana gambar Yoya time bersalam...
takde dalam henpone....



kemain hensem lagik semuanya.....
yoya sweet abes bertudung....



family photo pulak.....



 team hijau....



 team kuning...




 team merah...



 team hijau lagik....
dan serupa traffic light kaler tema baju raya kitaorg tahun nih....




 photographer ni kan...
gaya memang hebat tapi.....
semua gambar dalam kamera canggih dia hilang....
masuk virus katanya...sadisss tau!
mujurlah memasing ada amik gambar guna henpone...
tapi ralat sebab gambar besar sekeluarga takde sesapa amik...
kamera Apis je yang ada gambar tu...



tahun lepas beraya bertiga...
tahun ni upgrade jadi berempat....
jangan tahun depan teman upgrade jadik 5 orang pulak..udahla...
kompem pengsannn....



lepas settle sesi bermahapan di pagi raya..
terus gerak ke Felda Tun Ghafar Baba di Kemendor,Melaka
untuk melawat pusara arwah ayah.....





 geng berkelahi-baik-kelahi-baik-baik....
tapi Abam Mat & Ayen memang rapat...
walaupon jarang jumpa tapi diaorg tetap mesra...
suka sangat tengok gambar Ayen peluk Abam Mat nih..





 tak abes-abes dengan henpone dia...
ramai sesangat geng-geng keje yang wassap selamat hari rayo...




 henbeg kuning yang kemain cemerlang sangat warnanya...
kata cik abg teman..."apa ke bersinar sgt kaler henbeg ni?"..
eleh.....cakap ajelah nak pinjam..hehehehehehe




balik dari ziarah pusara arwah ayah & beraya ke rumah sedara mara yang lain....
on da way balik semula ke Tampin.....


masing-masing dah pitam kat belakang...
teman dalam kereta memang tak biasakan pangku Adam...
lepas dia menyusu,..memang letak dia balik dalam baby car seat...
cik abg pon tak galakkan teman pangku..
lebih selamat letak anak di tempat yang sepatutnya....
melainkan kalo dia dah menangis,..baru angkat dia..
kalo dia bangun sekalipon,..memang biarkan aje dia dalam car seat..




suasana raya kat Teluk Intan pon tak kurang hebat....
tak dapat banyak gambar pon dari adik bam-bam....



 antara sepupu sepapat yang beraya di rumah atok....
ramaiii seh.....ramai jugak yang dah besar-besar..





kata adik bam-bam...
rumah opah & atok dari pagi raya membawakla ke malam...
memang sentiasa full house....sekali datang sampai 3-4 family...
abes semua anak bujang kene kerahan tenaga angkut air,kuih raya hidang ke depan...
ada yang standby beli ais batu..kordial minum...
standby basuh cawan pon ada!!




dikala seronok beraya di kampung...
hati teman tetapp teringatkan buah hati yang tinggal di Taiping....




kesian dia terpaksa beraya sendiri....
keluarga jauh..terpaksa makan friskies sendiri....
tapi bila dah seminggu tak jumpa...
camnilah makcik diva bila berjumpa balik dengan teman...




terlebih manja.....ikut ajelah kita ni pegi mana...
masuk toilet pon nak ikuttt....



settle dah hutang cerita raya teman...
perasaan?..tersangatlah lega!!!




7 comments

Aug 22, 2013, 4:02:00 PM

fuh...panjang gila...entri terlengkap raya pernah aku baca...anyway...selamat hari raya babe..

Aug 22, 2013, 4:05:00 PM

jemah baca tanpa henti N suke sangat tgk gelagat gini...mmg best...

Aug 22, 2013, 4:50:00 PM

Waaahhhh.... banyaknya dan panjangnyaaa:)

Segak-cantik semuanya dihari raya.

Aug 23, 2013, 8:26:00 AM

fuh detail dan best... ni baru cerita raya... heheh.. meriah yg tak tahan ketupat lemang dan rendang..

Aug 23, 2013, 10:37:00 AM

wah..meriahnya raya dia..seronok baca..bab susun kereta tu tak tahan betul la..nasib baik kami 4 beradik je so kereta ada 4 masuk muat-muat je depan rumah...bila semua balik rasa syok tengok umah mak berderet kereta anak-anak hehehe

Aug 23, 2013, 10:41:00 AM

Puas baca... bestnya tengok gambaq2 persiapan raya kat kg Rembau tu... suasana keliling ruma tu menarik...

Header baru pun sangat cantik dan sejuk mata memandang..

Kesian sibulu yang beraya sensorang... makchaq angkut semua dak bulu balik kampung, meraung2 dalam kereta.. kena berenti 2 3 kali sebab kesian depa dok meraung.. bagi relax jap kat rumput pastu sambung jalan.. kalau teruih dari putrajaya ke aloq setaq mau habih suara budak2 bulus tu..

Aug 26, 2013, 3:01:00 PM

Perasaan akak pulak. Puas ati dapat tengok gambar banyak2. Berapa hari beraya di ghombau, dik? Sumo anak mak giliran balik ghombau nampak e. Moghiah amek.

Sedih pulak tengok acik dobot tu. Rindu sangat kat nini tu. Lenkali post kat sini je lah time raya. Mintak2 segar sikit cik abang ni bila buah hati ada sebelah.

Post a Comment