Ahli Kelab Kad !!

Nov 8, 2011

Home » » Moh bakar lemang!!

Moh bakar lemang!!

Macam yang teman katakan dalam entry lepas,..
Raya Qurban kali nih..
teman beraya di rumah sendiri..
tapi kemeriahan nak raya tu tetap dapat dirasakan..
jenjiran semua bergotong-royong membakar lemang...
satu pengalaman baru yang dapat teman rasakan...
sangat best..!!
mana taknya..
1st time dapat merasa masukkan pulut dalam buluh lemang..
nerbes ko..
buatnya lemang tu kang tak masak..
tak ke tukang isi pulut yang disalahkan..
hahahahaha


Kak Zira dgn Cik Mah yang sesama jadi kroni masukkan pulut dalam buluh lemang..
ada 2 jenis lemang yang kitaorg buat..
lemang pulut & lemang jagung..
buluh lemang import dari Chemor..
kampung En Hanit..


kemas..jangan tak kemas En Hanit


sesi bakar lemang nih..
berlansungnye kat rumah terbiar betul2 depan rumah sewa teman..
memandangkan rumah teman yang terdekat..
harusle teman amik tanggungjawab menghidang air sirap sejuk..biskut bagai kat diaorg...
bukan sikit tau lemang yang dibakar...
ada kot dalam 30-40 batang...


seawal 8.30pagi lagik..
Cik Karim dah start siapkan tempat nak bakar lemang..
dok susun kayu-kayu...

mereka-mereka yang sesama tunggu lemang masak..




kemain ramai tekongnya!!


sambil bakar lemang...

kita layan jugak bakar kerang buat menu makan tengah hari...


untuk menu makan tengah hari..
teman & beberapa orang jiran berpakat masak sejenis lauk setiap sorang..
ada kari ayam,sayur campur,sayur manis,sambal belacan..
tak ketinggalan kerang bakar...


tahan panas betul diaorg nih...


selesai lemang masak dalam pukul 1.30tgh hari..
barule acara makan tengah hari mula..
seronok sangat dapat makan ramai-ramai..
time tu,..ada yang makan sampai tak sedar dah 4x tambah nasi!
hahahahaha....

kesemua lemang yang dah masak tu..
kitaorg agihkan mengikut tempahan jenjiran..
teman amik 3 batang aje..
2 batang teman hantar pada opah sedara..
sebatang aje untuk kitaorg sekeluarga...
dan semestinya teman amik lemang jagung!


InsyaAllah,...
acara bakar lemang ni boleh dijadikan acara tahunan untuk mengeratkan lagik perpaduan kami..
hidup Ketapang 89 !!



6 comments

Nov 8, 2011, 5:51:00 PM

teliur nengok lomang.. dapat makan ngan rendang ayam sodap nih.. malang btol.. aku maseh dalam pantang.. sabo2..

Nov 8, 2011, 10:39:00 PM

pergh.. tak jemput gary yer~.. nak makan lemang gak~.. T^T

Nov 9, 2011, 11:41:00 AM

wah bagusnya bergotong royong macam ni.. akak tak pernah makan lemang jagung.. ini yg rasa mcm nak pi cari ni.. he..he.. org taiping yer nini..

Nov 9, 2011, 2:36:00 PM

mak kak mira ade satu time tu rajin benor buat lemang, and lemang homemade jauhlagi sedap kan.. dengan lemak lemaknyer yang over hehehe

Nov 9, 2011, 2:49:00 PM

kak fea : nehi..nehi..Nini org tlk intan..incik azraai org n9..tepeng cuma tmpt kami kompem nk menetap :)

Nov 9, 2011, 2:50:00 PM

kak mira : kalo mkn kepala lemang,mmg kompem bila check kolesterol esoknya boleh fitam!..hahahaha

Post a Comment