Ahli Kelab Kad !!

Feb 28, 2013

Home » » Latihan

Latihan




pada kita,..latihan ni nampak senang aje kan..
tapi,tak pada CikMat.
mungkin dia dah terbiasa buat latihan menggunakan nombor instead ejaan nombor tu..
jadi,pada dia..latihan nih agak susah untuk dibuat.
siap geleng-geleng kepala jawab.."Ahmad tak tahu".
makanya,..umie terpaksa amik pendekatan lain.





 daripada tulis ejaan perkataan tu..
teman suruh CikMat tulis nombornya sahaja...
bila disuruh macam tu,..baru dia confident nak selesaikan latihan tu..




Jadi,untuk latihan malam kelmarin,..teman lepaskan CikMat dulu..
maka pagi semalam,..teman terpaksa menjadi kreatif...



 umie tulis sendiri..menggunakan pendekatan sendiri..
dengan harapan,..anak bujang tu lebih paham..
tulis bahasa melayu..tapi explanation dalam english..





dan hasilnya,..
setelah di ajar 3 -4 kali....



teknik yang umie guna..mujur dia paham..






gambar tengah hari semalam... 
Alhamdulillah...dia mampu buat..
siap mengeja dengan penuh keyakinan..
satu sikap CikMat yang teman nampak bila belajar...
dia mahu berusaha walaupon dia tahu jawapan yang dia bagi adalah salah..










10 soalan settle dalam masa 50 minit...



usaha nak...usaha..
takde benda dalam dunia nih yang boleh kita dapat tanpa usaha gigih..
biar tak pandai takpe..asalkan kita berusaha untuk jadi pandai.
kesian tengok anak-anak sekarang..
umur baru 5 tahun,..tapi dekat tadika ajer udah ada 5 subjek di ajar..
Sains..BM..BI..Jawi..Maths..
mahu atau tak,..terpaksa cekalkan hati bimbing anak sendiri buat latihan...
kena sentiasa beringat dalam diri..
"kalau nak melentur buluh,..biarlah dari rebungnya"..





9 comments

Feb 28, 2013, 2:47:00 PM

cikmat punya besday bila? anak saya lahir Oct 2008, tak se advanced ni pelajarannya di tadika...Oh ya, anak saya baru tahun ni masuk tadika...kalau diberi latihan macam tu, sure tak leh jawab..hahaha

Feb 28, 2013, 3:38:00 PM

Dulu waktu Danish dan Danial sekolah tadika, bila nak exam je akak selalu buat kertas soalan untuk diorang...sekarang ni dah sekolah rendah dah tak rajin sebab ada adik dua tu yang suka kacau..so beli buku latihan dan ujian kat kedai je..kalau rajin buat latihan insya Allah cepat faham

Feb 28, 2013, 3:59:00 PM

Nini, setuju seratus peratus. Perlunya ibu bijak dalam menangani isu ini, bertuah Ahmad ada umie yang faham.

Feb 28, 2013, 4:04:00 PM

cikmat dah pandai mengeja ...hmmm fahim belum boleh lagi... hebat cikmat ngan umie die

Anonymous
Feb 28, 2013, 5:51:00 PM

@Daddy Ziyyad

Doc,anak kita sebaya.cikmat lahir bulan 9,2008.
Tak pastile advanced atau idak,..tapi buku latihan tu tulis utk budak umur 5thn.ni bukam buku sekolah,cuma buku latihan dirumah. :-)

Feb 28, 2013, 5:52:00 PM

@Kniedaz
Btol kak.yg penting kene rajin usaha & kita kene bagi galakan.

Feb 28, 2013, 9:53:00 PM

Betoi tu, akak setuju. Usaha tu penting. Salah takpa, janji mau buat. Baguih, CikMat!

Mar 1, 2013, 2:06:00 PM

Kalau ibu gigih mesti CikMat lagi gigih. Itulah penting ada guide yg boleh difahami dgn mudah..

Mar 2, 2013, 12:17:00 AM

moga cikmat berjaya dengan cemerlang...aamiin :)

Post a Comment