Ahli Kelab Kad !!

Mar 22, 2013

Home » , » Holter time

Holter time







haaa...cenggitu ler lebih kurang penjelasan pasal kene pakai holter nih..
since time mengandungkan CikMat lagik...teman kene SVT / PSVT... 
paroxysmal supra ventricular tachycardia...
kalo dalam bahasa melayunya ikut pemahaman teman...
kadar peningkatan degupan jantung yang tidak sekata...
tapi..penyakit nih hanya datang time pregnen sahaja...
ingatkan pregnancy kali nih..teman terselamat dari masalah nih..
tapi,..DIA lebih mengetahui segalanya...



takde masalah banyak pun dengan penyakit nih..
teman boleh aje buat keje & aktif macam biasa..
tapi tak boleh terlampau buat keje berat & terlampau aktif macam sebelum pregnen...
cuma,..ada kalanya bila degupan jantung tu terlampau laju..
teman tak boleh bernafas & menyebabkan rasa sesak di dada...
dan so far sepanjang almost nak masuk 9 bulan mengandung...
teman memang bergantung pada pengambilan ubat propanolol...




memandangkan kandungan dah masuk 35 weeks...
pihak hospital advised untuk buat ujian holter...
untuk monitor samada degupan jantung tu masih tak sekata atau sebaliknya...
maka,.....



kat sinilah teman bertapa petang semalam....




 blok A, tingkat 2, Hospital Taiping



takde kene admit hape pun..
cucuk-cucuk lengan pon tak payah...
datang serah diri pasang holter ajer...
pehtu boleh balik...




 cuma kene bawak bateri AAA alkaline cap energizer nih ajer sebijik...




bila tengok monitor nih..
teringat kenangan 5 tahun lepas...
pernah merasa gak pakai menda alah nih time mengandungkan CikMat dulu...



bila alat holter ni dipasang ke badan..
cengginilah lebih kurang rupanya...



adalah lebih kurang rupa adik-beradik robocop sikit....
hahahahahahahah......




maka,..bila alat tu dipasang pada teman...




dah rasa macam dapat rantai leher baru....
monitor yang teman dapat nih versi kecik sikit...
so,..bolehla disepit pakai sepit yang misi kasik tu...
cun lah jugak....sangat!!!




cuma yang TAK BEST bila kene pakai holter nih...
tak boleh mandi untuk tempoh 24 jam....
di ulangi....TAK BOLEH MANDI ye....
takat boleh cuci muka,.lap ketiak & kawasan dari pinggang ke bawah....
perasaan tak boleh mandi?....
sangat best sebab sekarang kan musim panas...
dapat pulak time nih tak boleh mandi untuk 24 jam.....
memang rasa nak jadi best pren sangat dengan kipas angin & peti ais...


nak jadi cerita lagik best..
kawasan yang kene tampal plaster tu..gatal semedang...
nak garuk kuat-kuat kang..takut tercabut pulak menda alah tu...
maka,..redha ajelah garuk sikit-sikit...



last sekali....




mak buyung @ 35weeks bersama boypren kecik...
comell?....op cos...still lagik boleh pakai cincin merisik & bertunang hokey..
tiada pembesaran tambahan di lengan,jari mahupon kaki...
perot aje yang semakin membolatt dengan jayanya....

kata Ahmad,.... " perut umie besar sebab makan ubat banyak ye?"
ha'ah Mat....tang umie yang nko ingat cuma makan ubat ajer kan.......




tak sabar nak pegi sepital pukul 4 pm kang..
nak bukak holter cepat-cepat pehtu nak mandii!!!!!!!!!!



8 comments

Mar 22, 2013, 9:22:00 AM

moga selamat ye yang...tak sabar jemah tau nak tau camne

Mar 22, 2013, 10:52:00 AM

masham tak ni .. hopefully semuanye ok2 je ye ....dokter peribadi ckp pe die bacaan holter tu ok ke ninii

Mar 22, 2013, 2:38:00 PM

Wehhh tengah musim panaih camni kalau tak bleh mandi..huwaaaahhhhh!!! Takpa, petang satgi akan berakhir dah pantang tak bleh mandi tu. Tak berapa jam lagi dah ni haa..

Mar 22, 2013, 3:04:00 PM

Pregnancy induced PSVT..seriau juga.huhu. sebab dah repeatedly jadi, depa ada refer ke cardio penang ke?

Mar 22, 2013, 8:19:00 PM

apo ko menatang tu?? ni le pompuan bile ngandong.. banyak beno penyakitnye..

eh tp nape ko kene pegang bateri?? bateri tu utk cambah cas badan ko ek.. hehehe..

Mar 23, 2013, 5:46:00 PM

kalau saya, 24jam full blast econ! hahaha

Mar 25, 2013, 3:58:00 PM

moga baik-baik aja ya... Moga Allah permudahkan segalanya sehingga bersalin nanti... :D

Mar 27, 2013, 2:38:00 PM

Alololo.....dedua comel walaupun yang sorang tu tak mandi. Hehehe. Pakai wayar sekarang tak pe, redho je. Moga bersalin nanti mudah dan selamat nini dan adik cik mat tu ya, akak doakan.

Post a Comment