Ahli Kelab Kad !!

Mar 23, 2013

Home » » Kaedah oldschool

Kaedah oldschool




memang kene banyak sabar bila menyandang jawatan "cikgu kelas tetap" untuk anak sendiri..
kene fikir & create macam-macam kaedah untuk pastikan anak tu paham...
teman memang tak pernah simpan cita-cita nak jadi cikgu..
sebab..teman ni versi kurang sabar...
kalo ikut skala 0 -10...teman dalam nombor 5...
sedangkan streamyx kat rumah selalu buat perangai pon..
teman dah rasa macam nak tebang aje tiang telefon kat belakang rumah tu..
inikan pulak nak simpan angan-angan jadik cikgu..
memang kirim salam ler jawabnya....





antara subjek yang selalu buat teman psiko & stress 
nak fikir cara/ kaedah yang mudah untuk CikMat paham.....





Maths....




teman tak pasti silibus dia kat sekolah dah sampai mana...
tapi kalo ikut silibus buku latihan kat rumah....
dah sampai capter nih....
memang nampak senang aje pada mata kita..
tapi pada mata budak yang berumur 4 tahun 6 bulan nih....
dia tak tahu apepun.....
pepandai kitalah nak create cara yang senang & paling mudah paham....
dan teman rasa inilah caranya..
cara oldschool..sama macam time kita-kita belajar dulu....





 nombor yang dibulatkan tu adalah jawapan yang betul..
susunan mengikut nombor yang paling kecil hingga paling besar....
tak paham?..sila refer soklan no. 2 kat dalam gambar atas ye...
sila abaikan tulisan umie yg santekk sangat tuh..








ini pulak hasil keje CikMat..
3 hari ajar teknik ni baru paham..
naik lunyai buku latihan tu sebab asyik padam...
tapi walaupon hampir lunyai..berbaloi!! 




dan habuan hasil kerja 3 hari didera dek umie.....




marilah kita mendera ayah angkut kita pegi jenjalan....
boring dah umie asyik jadi drebar TAH..
apa kata kita tumpang AGS ayah pegi makan angin....
hahahahahahaha.....




anak bertuah yang datang menyempit duduk depan..
padahal dia tahu dah umie dia dah cukup besarrrr..
nak jugakk memenuhkan seat....


7 comments

Mar 25, 2013, 8:33:00 AM

bestnya dapat jalan2 dgn c.mat n adeknya sekali. Semuga semua selamat...

Mar 25, 2013, 9:19:00 AM

Creativenya ummie....akak suka tgk cara nini educate anak (c.mat only) bukan dobot

Mar 25, 2013, 10:49:00 AM

Kekdah apa pun boleh janji dia boleh paham & boleh buat, alhamdulillah.

Amboi CikMat nak jugak menyempit dengan Umie kat depan eh :D

Mar 25, 2013, 3:47:00 PM

hehehe biasalah tu... budak2 sebaya CikMat tu mmg rasa semua benda tu susah... sebab dorang baru belajarkan... yang penting kita kena byk sabar.. huhuh

Mar 25, 2013, 3:50:00 PM

Rajinnya Nini n pandainya CikMat..
Nafisah baru mula sekolah awai tahun hari tu.. tu pun selalu ponteng.. manja..
Dia baru pandai menulis, baca pun baru boleh sikit2.. makchaq pulak tak rajin macam Nini..

Mar 27, 2013, 2:44:00 PM

Akak masa anak sorang dulu, dasat jugak. Siap terbang buku keluar bilik bila anak buat muka blur. Tapi itu dolu2. Sekarang dah insaf. Hehe.

Apr 3, 2013, 2:43:00 PM

ohhhh lukis mcm tu.. teman faham dah.. cikmat ni kategori bijak lah.. budak baya dia dah bleh tau tahap math mcm ni mmg hebat.. jauh beza dgn abam mi tu..

Post a Comment