Ahli Kelab Kad !!

Jan 20, 2011

Home » , » MakBed 1st Giveaway Yang Lain dari Yang Lain

MakBed 1st Giveaway Yang Lain dari Yang Lain


Akhirnye...
setelah bertunda-tunda beberapa entry...
termasuk xtahu nak bagi resepi apa...
sampai jugak hajat teman nak join GA MakBed ni ha.....
MakBed...teman join dah GA kamu.....
tanda sokongan xberbelah bagi walaupon lambat join..
kehkehkehkeh....

hajat hati....
nak bagi resepi yang gempak-gempak...
tapi...kene sedar diri....
teman sendiri bertatih belajo masak.....
xde resepi nak kasik kang..
nampak sangat xsetia & sokong dengan MakBed...

kalo MakBed rasa resepi ni simple...
memang simple....
kalo rasa layak utk teman join...
kecik tapak tangan...
padang lapangan terbang kat mesjid teman tadahkan....

ok...kelas memasak arini..
kita memulakan....hahahahaha

resepi : Daging Rebus versi Nini D...

Daging lembu kiub & xkiub pon boleh..
(yang xkiub tu..potong ajer sendiri...potong menentang arus urat daging tu utk mengelakkan daging liat)
(kalo ada yg fresh lagik sedap..tp kalo xde..yg dlm esbox pon boleh..xde hal)
garam
air asam jawa

bahan utk sambal belacan :

cili api (ikut pedas sendiri)
belacan
gula
lada merah
air asam jawa

Nasi putih yang dah siap masak...

Lankah-langkah memasak:

1. basuh daging dengan tepung utk buang bau hamis daging..
2. toskan...
3. gaul daging dengan garam 

& air asam jawa..
dan perap seketika...kasik diaorg mesra sikit...

kemudian....

sediakan kuali perisai & penutup perisai....
bukan utk g berperang tau...jgn salah paham..

masukkan daging yang dah diperap tadik ke dalam kuali...
pasang api & tutup daging tadik...

xpayah pakai minyak ke?
xpayah...ada ke orang rebus daging guna minyak?
orang lain..teman xtau la..
tapi versi teman..mmg idak pakai minyak...


masak sehingga daging tadik lembut...kacau-kacau kasik sebati..
masak dalam 10-15 minit macam tu..
kiranye kalo daging masih liat...tambah air lagik..ulangi proses yang sama...

daging rebus yang dah siap...


lepas dah siap masak daging..
bolehla blender dulu bahan-bahan  utk sambal belacan...
ada sesetengah orang..suka tumbuk sambal belacan..
teman blender aje..tangan xtahan kene cabai..pijar kang!!

tada....sambal belacan siap dah...


akhir sekali...

lengkap sudah menu kita....

Daging rebus bersama sambal belacan & nasi putih...
nasi tu gaul dengan sambal belacan & air rebusan daging tadik...
perghhh..masa tu...xhengat dah tambah nasi 2x....


moga MakBed sudi la mencuba resepi teman yg mudah nih.....

oh..sebelum lupa...
tarikh tutup GA MakBed ni 14 Feb 2011...

sama tarikh dengan Anniversary teman yang ke 6 tahun kawan 'lain patern' dengan cik asbenn...
*wink-wink*



4 comments

Jan 20, 2011, 3:16:00 PM

I like I like!!!!

I love simple things. Nampak sedap kerana dimasak dengan kasey sayang.

Nanti aku try dulu. Kalau jadi, aku kasi ko menang. HAUHAUHAUHAUHUahauuhuHu..

Jan 20, 2011, 5:15:00 PM

hahahahha.... i like jugak!!!.....

Jan 21, 2011, 7:09:00 PM

weh, tu rumput ape ko letak atas nasik tu?

Feb 14, 2011, 4:03:00 PM

sis,jom join contest neh jugak:)mana taw resepi sis menang:)just copy paste jew entry ni..malam ni last taw contest tu...

http://puteri-katek.blogspot.com/2011/01/senang-menang-with-puteri-katek.html

Post a Comment