Ahli Kelab Kad !!

Sep 6, 2011

Home » , , » Cerita sebelum raye!

Cerita sebelum raye!

sebelum start edisi balik raya aritu...
teman dan cik asbenn...
ada kene buat special delivery untuk "ibu ayam" ternakan kitaorg...
ibu ayam??!!!!
ya btol....


lelaki ini telah berjaya memecah-masuk reban ayam semata-mata untuk...


 mencilok telur ayam..

semua telur ni kitaorg anta kat tempat lain untuk sesi pengeraman...
nak buat macam mana...
ayam teman tu tak cukup matang lagik...
nak mengeram telur sendiri pon tak pass...

on that time..
ada 5 biji semuanya..
tapi sebiji dah pecah...

seminggu lepas kitaorg cuti beraya...
tengok2 dah ada 4 biji lagik telur ayam dihasilkan..
bravo ayam-ayamku!!!


raya tahun ni...
turn family sebelah teman dulu...
perjalanan balik kampung dimulakan seawal pukul 6pagi..

 kawasan Sungai Manik...
sawah padi yang terbentang luas...


sehari sebelum raya..
semua jemaah menteri dikerahkan ke dapur termasuklah Cik Mat...
abah mendapat tugasan untuk naik kereta cari barang2 yang tak cukup...
naik pening kepala abah beratur panjang dalam TF...


nak tengok calon2 pembantu dapur kali nih??....


yeah!!


pembantu paling kecik jugak bizi memasak...
apa yang dia masak??...


 batang serai!!...


meh tengok pulak chef in-charge bizi siapkan menu apa untuk raya...

 kuah laksa yang masih lagik dalam proses...

rendang ayam yang dah ready nak bertenggek atas dapur masak..


 nasi impit yang dah ready


 rendang daging in progress...


 malas nak menyesakkan keadaan dapur basah dalam rumah...
kita masak kat luar sudah...


malamnya pulak...
abah participate untuk takbir raya rumah ke rumah..
rumah abah giliran ke 11 dari 15 buah rumah....
memandangkan mesti perut masing-masing dah kenyang..
maklumle..rumah abah giliran hujung2...
kitaorg menjamu...

 air kotak


goreng sosej & nugget sajor..

walaupon menjamu tu ajer...
tapi licin!

alhamdulillah...
seronok sangat tengok semangat budak2 yang join bertakbir dari rumah ke rumah...
boleh tahan ramainya...
takleh bayang camne Cik Mat join diaorg nanti...
moga panjang umur teman & cik asbenn untuk tengok Cik Mat macam tu nanti..
Amin..



4 comments

Sep 6, 2011, 10:58:00 PM

telur ko lahir premature ke? hahahahahaha

Sep 6, 2011, 11:00:00 PM

sonoknye nengok orang masak.. tetibe teringin nak makan laksa omak kau.. nampak cam sodap.. hehehhe..

Sep 7, 2011, 8:23:00 AM

tradisi kg ko takbir rumah ke rumah2 cam upinipin la.... tp klu kg laki aku plak ... marhaban rumah ke rumah pg raya ..meriah....sukaaaaaaa

Sep 7, 2011, 9:01:00 AM

Jom join giveaway dari Wanita2u pula. :)
Hadiah mmg sangat menarik. Berbaloi-baloi join. Hehehe.

http://portalwanita2u.blogspot.com/2011/09/wanita2u-2nd-giveaway.html

Post a Comment