okeh...
sesi kongsi ilmu...
Samosa Daging
darling-darling,..
resepi ni main ikut suka hati teman aje...
ni versi ikut sedap tekak...
ramuan utama :
daging cincang - semangkuk kecik atau ikut suka hati
selabu bawang besar - potong dadu
selabu bawang besar - potong dadu
seulas dua bawang putih - kasik cincang
2 -3 biji kentang (kalo kentang saiz kecik) - potong dadu
kulit popia saiz besar
cili boh dalam sesudu dua
rempah kari daging - tengok byk mana kuantiti daging cincang ( bancuh sesiap rempah ni dgn air )
garam & air
daun bawang racik - kalo nak
sesi masak :
~* tumis bawang besar,bawang putih & cili boh sampai garing & masak
~* masukkan bancuhan serbuk kari daging tadik
~* kacau-kacau sampai garing sikit & naik bau
~* masuk daging cincang.kacau-kacau pehtu masuk air
~* masuk pulak kentang dadu tadik..pastikan air yang korang bubuh tadik menenggelamkan kentang
~* buh garam sikit..sape2 nak buh gula sikit pon boleh
~* tutup periuk.masak sampai air kering,daging & kentang tadik masak
~* rasa la sikit..kalo semuanya ok..kuah dah kering.bolehle tutup api.
~* buh dlm mangkuk.gaul dgn daun bawang racik tadik.
sesi bungkus :
kalo nak lebih cun melecun...
korang tengok aje video nih..
paham tak?...
okeh...
abes dah sesi kelas main masak-masak arini.
3 comments
mekasih!!! i bookmark skang jugak!
oit senang je ek ... aku ingat punya la payah nk inti die....
balik karang pun leh buat ... kena beli kulit popia la ni
daging tu tuko ayam buleh kan.. nampak sedap je.. tp kalau tinggal ngap lagi sedap kan.. hehhehe..