Ahli Kelab Kad !!

Jun 14, 2013

Home » » Reading tone

Reading tone



Semalam,..DaddyZiyyad tanya....



heheheh...tang kene baca sendiri soalan tu,..teman tak berapa pasti..
tapi,..rasanya mungkin cikgu tolong bacakan kot...agaknya la...


yang kat bawah ni pulak kisah CikMat....



English




Bahasa Melayu




kalau dengar betul-betul tone CikMat membaca..
memang agak ke laut sikit...laut dalam!
abes sumer full stop yang ada dia langgar...
tapi Alhamdulillah...dia boleh membaca..
dan pronounce perkataan tu sebaiknya...
baik English mahupon BM...
silap-silap tu...stendetlah....budak baru belajar....



nak kata kami force dia membaca..tak jugak..
dia dah tunjuk minat membaca ni since hujung tahun lepas..time cuti sekolah...
dia sebenarnya suka sangat baca signboard kedai..
tak kisahla kedai jual makanan ikan..kedai telefon..ataupon kedai makan...
kalo menu tu sampai ke tangan dia...memang tak payahla tunggu dapat balik..
order ajelah ikut suka tanpa tengok menu...
suka baca nombor rumah..even translation dalam tv pon dia bedal baca...
sampai kita yang tengok tv pon naik stress sbb tak boleh concentrate..
kalo pegi pasar minggu dan lalu depan orang jual pokok bunga..
memang masaklah bertinggung tunggu dia abes baca semua nama pokok kat situ...



kalo ingat-ingat balik...
lama tau teman tunggu CikMat ni bercakap..
umur 3 tahun baru mula nak bercakap...
pehtu..bila dah dapat skill bercakap..
sampai terpaksa suruh dia berhenti bercakap..kihkihkih
moga CikMat terus berusaha mengeja & membaca dengan baik..
jangan aci main bedall aje bacanya...




8 comments

Jun 14, 2013, 9:13:00 AM

comel.. ;)
bila dah dapat cakap.. ada masa letih pulak melayannya..;)

Jun 14, 2013, 9:17:00 AM

subhanallah.. pandai nya anak kamu emy.. caya lah cik mat!!!..sungguh menjadi inspirasi aku nih emy. ,iso + stress ..cmne la giliran aku ke fasa tu.huuu...

Jun 14, 2013, 9:35:00 AM

Kakak rasa anak-anak yg sekolah tadika Pasti memang cepat boleh membaca hatta jawi sekalipun. Bukan memuji sebab anak-anak kakak pun dari usia 5 tahun dah boleh membaca kerana hantar ke tadika Pasti. Begitu juga anak-anak kawan kakak. Satu lagi bab solat setahun ditadika umur 5 tahun pasti boleh bersolat betul kan Nini...

psst: kakak bukan kempen tapi ini realiti.

Jun 14, 2013, 9:37:00 AM

wahhh hebat ... anak aku baru pandai mengeja je ..membaca belum lagi

Jun 14, 2013, 9:56:00 AM

baguih cikmat ni

Jun 14, 2013, 3:33:00 PM

Intonasi memang unik sangat. Tak de langsung bunyi macam nak berenti. Hehehe.
Tak pe lah nini, dia pandai dan lancar jugak membaca tu. Kalau ikut umur memang agak cepat belajar cik Mat ni. Tapi kan, anak akak, Arif pun macam tu. Tak reti jugak bercakap. Dah 3 tahun baru pandai panggil mama semua. Siap akak bawak jumpa ustaz masa dia kecik2 tu. Tapi sekarang ni macam bertih jagung....tak reti berhenti....bercakaaaaaap je. Mama dia pulak pening.

Jun 14, 2013, 4:03:00 PM

Tabik CikMat, achik Dineh respek habeh! Ini pun berkat kerajinan Ummi dia jugak rajin dok bagi tunjuk ajar kat CikMat & guru besau yg rajin memantau.

Tapi jahat achik Dineh gelak tang part "papan gelongos" tu, kehkehkeh!

Jun 17, 2013, 12:10:00 PM

Terbaikkk lah Cik Mat!!!!

Kira fasih la tu membaca...

saya pun nak tergelak macam Kak Dinas, part 'papan gelongos' tu...haha...apa apa pun, good effort cik mat :)

Post a Comment