Ahli Kelab Kad !!

Jul 30, 2013

Home » » Asas sains

Asas sains





ni silibus baru dalam buku latihan sains Abam Mat...
teman tak pasti kat sekolah dia dah belajar sampai tahap mana...
ataupon buku latihan yang teman belikan ni terlampau advanced....
tapi..kalo tengok cover depan buku..katanya untuk pre-school...






umie : " basikal tu benda hidup atau benda bukan hidup,Mat? "

Abam Mat : " eh,basikal tu hidup..Ahmad boleh kayuh..jalan.."








umie : " buah kelapa tu benda hidup atau bukan hidup,Mat?"

Abam Mat : " buah kelapa dia tak boleh jalan..dia atas pokok"




haaaa..dengar tu saintis backyard science bagi penerangan..
basikal tu hidup sebab boleh kayuh & jalan...
buah kelapa pulak tak hidup sebab tak boleh jalan...duk atas pokok




kalo kita terangkan banyak kali pun Abam Mat akan ingat-ingat lupa...
yelah budak baru belajar....
maka,..nak tolong Abam Mat bezakan yang mana hidup & bukan hidup....
dan dia ingat apa sifat benda hidup.....





keluarlah nota dinding umie....
duk tepi tv je nota tu..dekat dengan rak buku Abam Mat...








ni pon salah satu usaha kecil kita membantu anak memahami pelajarannya...
sambil tengok tv..sambil tu boleh jeling baca nota tu...






umie : " Mat,adik tu hidup atau tak?"


Abam Mat : " eh,Ahmad taulah..adik dia kecil..dia isap susu je.dia tak boleh jalan.umie kene dukung dia..jadi dia hiduplah"



hah!..amik ko sebijik..panjang lebar hokeh dia explain..





9 comments

Jul 30, 2013, 8:15:00 AM

sekali umie kena smash ngan abam mat la..kikikikiki...best cara pembalajaran untuk abam mat ni..thumb up

Jul 30, 2013, 8:34:00 AM

hehehe... leh tiru la cara ko ngajor anak ni. abam mat dah jadi budak pandai dah.

Jul 30, 2013, 8:46:00 AM

wahhhh pandai ... umis pun pandai jugak

Jul 30, 2013, 9:43:00 AM

hahahaha..buah kelapa duduk diam atas pokok, tu pasal dia tak hidup! Bijak Abam Mat..bijak!

IMHO, a bit advance awak ajar anak awak ni...hihihih..Sebab adik ipar saya mmg grad early childhood education..So selalunya saya & wife mintak dia pantau anak kami si Ziyyad punya development dlm study...Ada beberapa entry awak tentang study Abam Mat kami discuss dgn adik ipar saya tu...Nasihat adik ipar saya tu, jangan put too much pressure/ too advance ..nanti risau ada masalah bila dia masuk sekolah(unless masuk sekolah private yg easily lompat kelas)...:)

Jul 30, 2013, 9:43:00 AM

Hahahaaha...

Jul 30, 2013, 11:41:00 AM

Living things anda non -living things akan belajar dari pre-school sampai tahun 3 Nini. Anak kakak dah lalui tahu... Anak seusia Abam Mat memang boleh confuse. tapi kalau dah ulang-ulang dia jadi expert..

Jul 30, 2013, 11:59:00 AM

Ada tokoh jadi professor abam mat kita ni. Beruntung anak murid, mudah faham pasal penerangan panjang lebar sampai ke akar umbi, gitu. Hahaha.

Jul 30, 2013, 1:34:00 PM

kah kah kah... profesor mat sangat ni...

Jul 30, 2013, 11:27:00 PM

Akak tak bleh tahan baca bab beskal hidup sebab bila kayuh dia boleh jalan tu, tercekik akak gelak, kahkahkahhhh!!!

Post a Comment