Ahli Kelab Kad !!

Apr 19, 2012

Home » » Kek Coklat Moist @ Kukus

Kek Coklat Moist @ Kukus





berbekalkan keazaman dobot..
eh..pulak?..
hahahahahaha.....
akhirnya, teman berjaya jugak buat kek kukus idaman hati nih...
10 +19 tahun hidup, ni la 1st time buat kek....
oh..sangat sadis!..




resepi versi teman nih adalah beserta gambar & macam-macam hal...
kalo korang rasa paham..
bolehla proceed dengan mencubanya...
tapi, sila tanggung risiko sendiri ye kalo tak menjadi...
teman tak koserrr...





memandangkan teman nih baru nak cecah usia 5 tahun kawen...
janganla expect teman ada loyang & bekas kukus yang besar....
loyang & bekas kukus yang teman ada adalah sangat kiut!!
memandangkan nawaitu nak kasik jenjiran rasa
walaupon kemungkinan kek bantat adalah sangat besar (mintak jauhkan)
harusla teman cari alternatif lain....



made in borrow from CikNor...
CikNor, jasamu dikenang  :)





adik2..kakak2...
ni adalah bahan-bahan yang diperlukan....




sila salin resepi kat bawah eh..
cikgu malas nak tulih....










salin dah sumer?..bagussss!!





sepanjang tempoh sesi membuat kek nih...

kerja teman dipantau teliti oleh supervisor bulu's....




ehemm...jauh sikit kak...
masuk bulu - bulu's dalam adunan nih kang...
tak pasal aje...




beserta....



2 orang kanak-kanak ini...
hadoooiii..(sambil lap peluh kat dahi)
tawakal ajelah..kalo kek bantat kang..
salahkan aje mixer tuh...




LANGKAH 1 :



satukan kesemua bahan bancuhan 1 dan kacau sebati atas dapur...
kacau dalam 10 minit atau 
hingga semua ketulan tu hancur ye...
lepas tu boleh tutup api...



kemudian..



satukan tepung naik sendiri & soda bikarbonat dalam mangkuk mixer....
pukul pada kelajuan paling perlahan..
sambil tu masukkan telur sebiji demi sebiji..
agak-agak semuanya dah mesra..bolehla berhenti.



cenggini haa rupanya bancuhan tadik.




satukan bancuhan no. 1 
ke dalam mangkuk mixer tadik.
sekali lagi pukul pada kelajuan perlahan hingga semuanya bergabung..




korang boleh bayangkan tak camne terseksanya teman
time buat kek nih....
banyak sangat tangan2 kecil yang membantu....



bancuhan 1 & bancuhan 2 yang udah cantik bergabung




disebabkan tadik teman udah lupa nak amik gambar loyang..
terpaksa pinjam google kejap..
MAKE SURE keseluruhan dalam loyang kek disapu mentega ye...
kang tak pasal aje melekat pulak kek bila dah masak.




bancuhan kek yang udah ready nak masuk pengukus...
kek ni teman kukus dalam tempoh 45 - 50minit..


dalam 50 minit lepas tu, bolehla try cucuk kek tadik dengan garfu
untuk tengok kondisi kek samada dah masak atau tak..
agak2 garfu tu cun aje takde kek yang melekat..
KOMPEM la tu dah masak!!!




sambil tunggu kek masak...
teman buat jamuan nasi untuk 2 orang kanak-kanak nih..
( nasi putih, sup sayur sawi+ ayam,telur hancur, kicap)
rimasss nak jawab soalan diaorg..
selang 5 minit diaorg nih silih berganti dok tanya...
"kek dah masak ke Cik Emy?.."
oh tidak...oh tidak....oh tidak..
jangan seksa daku begini!!



50 minit berlalu...




korang nampak apa yang teman nampak??.....



akhirnya....
setelah melalui macam-macam dugaan.....
yang ditunggu-tunggu telah muncul....



tak cantik..?? ...buruk??....
ada teman kesah?...hahahahahhahaha...
teman siap buat lompat bintang dengan bebudak 2 orang tu...
serius happpyyyy sesangat..
tak sangka tangan tak berseni teman ni boleh jugak buat kek...
walaupon kek tu cuma kek kukus..
( sambil lap air mata guna belakang tangan )


teman keluarkan loyang kek tu dari bekas pengukus
untuk sejukkan kek..
agak2 kek dah suam-suam kuku..
baru boleh tuang topping kek..



untuk topping kek..
semua bahan disatukan & dimasak atas dapur..
agak2 dah nampak cantik & berkilat..
bolehla tutup api..




topping kek yang dah siap..



kek yang tak berapa cantik tadik dah siap bertopping...
( sila lap air liur ye.. )



eeemmmm.....no komen.
udah tak larat nak melarang...
lantakla..asal korang bahagia.



tengok..
kemain ghajin kan lepas dapat upah celop2 jap ni tadik..
tak payah susah2 nak sental periuk kang..



kek yang dah indah di hias oleh 2 orang anak bujang




ni konsider bantat atau tak?...
entah..



harusssslah teman send out pada jenjiran
untuk dapat feedback samada kek bantat atau tak..
paling penting...sedap atau tidak..
hahahahahaha....over!!


dan alhamdulillah...
feedback semua mengatakan sedappp...
dan TIDAK bantat!


tapi....


dengan muka tak bersalah..
mamat ni sajer buat teman sentap!




sesuka-suki mengatakan kek kukus teman tak sedap...
takpe...takpe..
lepas nih U layan aje makan kat kedai luar ye..
I tutup kedai makan dalam rumah!!




sampai sini ajelah kelass memasak teman...
pada yang paham, bolehla proceed untuk buat..
pada yang tak berapa paham...mintak mahaple
tak dapek teman nolongnyer....








14 comments

Apr 19, 2012, 7:04:00 AM

Aku tak kire.. aku nak ko pos juge kek tu.. ko kene tanggungjawab keatas tahap keliyuran mulut aku okeh...

Apr 19, 2012, 9:02:00 AM

pernah jugak buat sekali kek ni tapi pakai tepung segera. just campur2 jer bahan2 nyer lepas tu kukus. murah pulak tu :p

Apr 19, 2012, 9:16:00 AM

adoi cik emy/....nak sikit meh anto kat putrajaya boleh..kakakak....fuyooo nampak sedap tu./...BB kat dlm peyot kata..terus cam hati macam nak buat mlm je ni....kakakkakakka...ni kena print sekali muka2 n gambo org sekali ni...buat tatapan di dapur bersama si tecik ni..kakakakkak

Apr 19, 2012, 9:47:00 AM

ooo..patut la buat kek...aku pun x pernah baking membaking ni...slalu nak try buat kek....tapi takut bantat....nampak senang je..leh la aku try..

Apr 19, 2012, 10:10:00 AM

wah.. nampak menyelerakan.. hehe.. tapi cm rumit je pembuatan die kak :)

Apr 19, 2012, 11:33:00 AM

Ooohh, kek besday rupenyer. Jadiklah tu sebab bila potong macam brownies pun ada. Orang kata, kalau kek dikukus, tahan lebih lama. Ye ke, Nini? Tapi menengok rupe, akak dah tahu tak boleh tahan simpan sebab semua habis lesap masuk perut. Hihihi.

Apr 19, 2012, 1:56:00 PM

hebat.. hebat.. kagum sangat...

Apr 20, 2012, 9:15:00 AM

@eda_ej kek dah abis.order dah closed.kiki

Apr 20, 2012, 9:15:00 AM

@Eliss Mie nih baru 1st time teman buat kek. :)

Apr 20, 2012, 9:16:00 AM

@syawalsimpsons alahh..gmbr aje nmpk cantik.rasa biasa aje.ko saje kan nk ngusik aku

Apr 20, 2012, 9:16:00 AM

@O'gosh try la..pada aku yg tak berseni nih,mmg senang aje caranya

Apr 20, 2012, 9:17:00 AM

@Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine senang aje dik..cuba try :)

Apr 20, 2012, 9:17:00 AM

@Aidah kek nih bertahan cuma 4jam aje kak...lepas tu tinggal loyang aje..

Apr 20, 2012, 9:17:00 AM

@mekchu takat kek kukus aje mekchu..haha

Post a Comment