Ahli Kelab Kad !!

Apr 12, 2012

Home » , » Kenduri!

Kenduri!



Jumaat, 6 April 2012



" i'm coming home...
i'm coming home...
tell the world i'm coming home... "
~ macam biasa..intro takmo kalah ~



teman selamat sampai N9 lebih kurang pukul 2.45ptg..
amik masa 5 jam jugak la travel dari Taiping...
tapi alhamdulillah..semuanya selamat!



kanak-kanak ponteng sekolah sungguh riang gumbira....
untuk trip kali nih
teman cuma jadi mem besar duduk sebelah..




 kurang pasti apa motif CikMat tido sambil makan kaki otromen....
blurr jap..



 umah mak mertua teman..
laman rumah mak memang luas...
memang boleh lenjun baju dengan peluh kalo main polis sentri...



pilot yang udah terbongkang di atas kerusi kayu jati..
ada bau kedai lagik...
amboi..kelassss mak!!


takde acara rasmi untuk hari Jumaat..
melainkan hari bermalas-malasan dulu..
sebelum hari sesi kerahan tenaga..



Sabtu, 7 April 2012


since pagi lagik lepas solat Subuh....
sesi kerahan tenaga dah bermula...
boleh dikatakan seisi rumah tak mandi!!
~ cuma teman & mak mertua aje yang mandi pagi tu~
reason?..saje,penjimatan air...
muahahahahahah.....



keadaan dalam rumah yang dah dikemas..
tapi still jugak serupa tak berkemas...
tapi yang pasti...
pagi tu teman & cik asbenn memang dah kemas rumah...
oh ye..
yang reramai nih ada yang pangkat makcik..sepupu dan anak buah pada teman...
semuanya sebelah cik asbenn....




 kalo dah namanya berkenduri di kampung..
haruslah gotong royong...
tak BEST la kalo amik katering....
time nih la pun sumer anak menantu kene kerahan tenaga turun padang buat keje...



 dik,.. (walaupon pakcik nih lebih tua dari teman tapi nak jugak panggil adik)
lama dah ke amik upah mesin kelapa nih?...
nampak macam pro aje.... :)



lelaki - lelaki gagah angkat periuk panas....
abes keluar sumer urat tangan..
jangan putus urat kentut udahla ye....



meh kita perah kelapa ramai-ramai...
barula best keje macam nih....



steady aje makcik nih layan basuh ulam sendiri....


lupa pulak....
menu untuk kenduri nih...
gulai lemak pisang....gulai lemak cili api burung puyuh...
kurma daging...ikan keli goreng berlada...
ulam-ulaman...sambal belacan...
sirap ais & limau 
beserta deretan kuih muih yang disedekah jenjiran  & bubur kacang


haaaa...kemain panjang list makanannya...
semuanya idea mak mertua teman...
kitaorg sumer pelaksana tugas aje....



tokeh air pada hari tersebut...
kemain cantik seluar jalur-jalur abang nih...
beli mana bang....
kikikikiki..



tokeh ais batu tapi orang lain yang pegi beli ais batu..
bayya,...tangan ada basuh dulu tak?... :D



 okeh...
sepanjang majlis,..ini ajelah sekeping gambar CikMat..
sebab...beliau telah pengsan kepenatan sebelum majlis bermula...
itula, udah umie pesan tak payah tawaf keliling rumah uwan nih...
tapi, kamu degil...kan dah letih....



 percaya tak mereka bertiga nih adik beradik?....
diaorg nih 4 beradik....



 dan inilah satu-satunya perempuan...
selalu jadi mangsa buli tapi bukan versi mangsa rela aje..
ni versi mangsa melawan balik....
memang bingit telinga dengar diaorg terpekik-pekik bila bergurau...



hokeh...
sila mengaku ini suami sape?....
incik abang...apa yang dikau jentik tuh....
takkan jentik cicak kotttt.....



 bulan depan yoya cukup setahun....
dan baru dapat belajar jalan beberapa langkah...
gerammmm aje teman nengok budak putih melepak nih....



abang Yoya...Ayen ( Rayyan )
cukup pandai posing...
pantang nampak kamera hala pada dia...
otomatik jadi model....




pukul 12 tengah hari..
majlis bacaan yassin & tahlil pon start...
sebagai tuan rumah...



 incik asbenn memikul tanggungjawab sebagai anak sulung...
menjadi tuan rumah menggantikan tempat arwah ayah..
arwah ayah dah lama meninggal...
25 tahun yang dulu....



 25 tahun dah ayah pergi...
sama usianya dengan Apis....sekejap aje kan masa berlalu..
masa arwah ayah meninggal dulu..
kata cik asbenn,..mak baru abes pantang bersalinkan Apis..
alhamdulillah,..sekarang Apis dah pon bekerja...



 suamiku.....sejuk hati teman...
eh,..boleh gitu?..



 tak payah kenalkan pun..
tengok dari tepi pun dah tau sape kan....


dalam 45minit lepas tu..
bacaan yassin & tahlil pon selesai....
syukur... sampai jugak hajat mak mertua teman nk buat kenduri nih..



 gaya YB....
tapi apsal nampak macam gaya tahan kentut ajer?
kikikikikiki...




 Yoya..
tak payahla makan daun pokok manggis uwan nih...
meh kita makan nasi meh....



sila jangan contohi papa mithali ini ye...
dia suka sangat dapat mengusik Yoya...



 muka tak rela Yoya...
masyammmmm!!!!!



 ni biras teman..mama Yoya....
dia tak sempat nak tukar baju kurung sebab bilik air semedang occupied..
dah abes majlis bacaan yassin baru dapat pegi mandi..
sadisss!!!



akhirnya.......
CikMat bangun....itu pon bila majlis dah selesai..
time nih tengah buat gerakan pantas...
CikMat dah reques nak makan nasi...



malam tu..
masing -masing dah serupa tak cukup bateri....
serius..flett!!!


antara jemaah yang dah landing dulu...
tinggal blom bentang tilam aje lagik..


tapi..
ada jugak lagik yang still buat keje pelan-pelan....



 packing lebihan bubur kacang..
simpan dalam peti ais...



 siapakah??!!!!




 kerahan tenaga basuh periuk belanga..
teman tukang kumpul..Apis tukang basuh...




 sesi ni biasa dilihat bila balik kampung ramai-ramai...
sesi mengusik sambil mengutuk..
hahahahahha




 bibik mak mertua teman...
ghajin sesangat bibik nih...
tak abes-abes basuh pinggan...
kecut jari tu nanti....
ala tomei - tomei.....




acara akhir sebelum tido...



kasik gilap bekas hantaran sampai berkilat....
time nih teman dah serender dulu..
memandangkan tangan teman ni tak berseni...
baikle biar mak mertua teman aje yang take over...
mak lagik pro dalam bab-bab hiasan nih....






14 comments

Apr 12, 2012, 9:10:00 AM

Nini,

Cik Mat balik kg mestlah ronda rumah Wan dia...

Apr 12, 2012, 9:22:00 AM

@Mak Wardah dia punye ronda tu sampai abes tenaga..penyudahnya terus tido atas hammock bawah pokok

Apr 12, 2012, 9:34:00 AM

panjang benor citernyer...tapi still nak baca sampai abis..yee...akhir abis baca..mmg terbaik la...lauk2 tu buat telan air liur la...

Apr 12, 2012, 9:53:00 AM

Nini... seronok sangat kakak tengok dari mula sampai habis. Kalau di kampung itulah semua tangan bekerja mana ada yg rehat duduk aje. Katering tak mainlah... tengok periuk besar-besar pun kakak tahu betapa meriahnya majlis...

Apr 12, 2012, 10:32:00 AM

meriah betui la ....

Apr 12, 2012, 12:19:00 PM

Inilah citer yang akak tunggu2. Luas laman rumah tu. Time raya best nih tapi kalau kereta tetamu yang datang sampai penuh laman tu, berpeluh jugak tuan rumah. Hehehe. Sodap menu montuo, Nini. Toghancam selero akak.

Apr 12, 2012, 3:04:00 PM

meriah gile.. macam kenduri kawen.. =D

Apr 12, 2012, 4:00:00 PM

nini tukang gambar jer eh :p

Apr 13, 2012, 8:50:00 AM

@syawalsimpsons ni baru entry kenduri..blom masuk entry bertunang :)

Apr 13, 2012, 8:51:00 AM

@Kakzakie sumer periuk tu mak punye..jenuh nak sental kasik berkilat balik.meriah kak..seronok!

Apr 13, 2012, 8:53:00 AM

@eima boleh tahan la..org kampung ramai :)

Apr 13, 2012, 8:54:00 AM

@Aidah Nini dpt mkn sikit aje aritu..selebihnya dah abes.akak tunggu pulak entry bertunang ye..

Apr 13, 2012, 8:54:00 AM

@eda_ej ko tunggu pulak time kawen nnti :D

Apr 13, 2012, 8:54:00 AM

@Lulu Caldina tak..sepupu yg amikkan..nini tukang copy sajor :D

Post a Comment