Ahli Kelab Kad !!

Jul 14, 2011

Home » » Wedding Journal Pt 2

Wedding Journal Pt 2

Khamis,7 Julai...
persiapan untuk kenduri dah semakin rancak....
bahagian ruang tamu umah mak teman..
udah ditransformasi...
dari keadaan huru-hara lintang pukang..
kepada keadaan yang lebih teratur...
mata pon tak rasa sengsara nak nengoknya....
pelamin jugak udah siap di-decorate sepenuhnya....


simple ajer...
kata mak teman,..tak usah sarat sangat dengan bunga...
takot pengantin tenggelam...
hahahahahaha


opah teman yang bizi...

sarung baldu bertenun benang emas nih...
turun temurun digunakan dari time mak teman kawen dulu...
kalo ikut kira-kira matematik....
dah 30 taun usianya...
alhamdulillah,..
masih lagik dalam keadaan yang baik "harta pusaka" keluarga teman nih...
InsyaAllah,..
semua cucu-cicit opah dapat merasa pakai cadar baldu ni time kawen nanti...


kata opah teman...
dulu masa opah tempah sarung baldu nih...
4 biji bantal kepala,2 bantal kecik,1 bantal peluk,
1 cadar,2 alas tempat tangan time bersanding,2 kipas tangan
harganya baru rm1800...
fuhh!!!!!
time dulu dah kira mahal sangat tuh...
kalo sekarang nak tempah macam nih,..
mau cecah 10ribu gamaknya...
emas kan dah naik harga....
lagik pulak nak guna kain baldu...
masak!!!!


teman kawen dulu pon guna cadar baldu nih...
tapi,..xde la pakai time tido..
buat sarung atas katil aje cadar baldu nih...


korang perasan tak...
seakan sama kan dekorasi bilik pengantinnya...
trademark "kelambu" katil op coz tak boleh larik...
susun-atur katil,meja solek,almari pon sama...
yang lain cuma pengantin & kaler teman ajer...
hahahahahahahha


ni pun "harta pusaka"....
tetiap kali wedding,..
cuma tukar bulu-bulu hijau tu ajer...


memandangkan selalunya..
tugas-tugas menyapu & mengemop ni adik teman yang buat..
teman terpaksa take over kali nih...
yelah,takkan nak suh bakal pengantin buat....
kasar tapak tangan nanti..
"bluuwweekkk*


amik ko..
berkilat-kilat lantai tu teman kerjakan....


sementara teman sakan "bersenam" kat depan...
opah sedara teman  & bibik opah bizi kat bahagian dapur..


Opah Muda yang bizi packing wajik & nak bentukkan jadi bunga ros..


Kak Jiha yang bizi dok pack buah tangan untuk tetamu...


bunga pahar pelamin yang dah siap..
tinggal nak pacak ajer kat tepi pelamin..



at last...
lepas dah kering lantai sumer...
start pulak sesi bentang karpet...


siap!!!!


nasib baik la ramai hulubalang yang tolong tengokkan budak kecik nih...
teman nak menang tangan nak handle sumer benda...


dalam lepas isya' macam tuh....
boypren teman pon sampai...
dia datang dengan MIL teman sekali....
sampai aje rumah..
terus masuk shift buat keje...
hebat!!!!


 bab gubah-menggubah nih..
baikle suh cik asbenn buat..
tangan dia lebih berseni...
suh teman buat kang...
takot lunyai sumer bunga pahar tu teman kerjakan...






tamat dah part 2....
nanti teman siapkan part 3 pulak...





7 comments

Jul 14, 2011, 6:01:00 PM

kak nini..kalau family saya kat taiping tu kawin mesti pakasi jugak yang sulam2 tu..dah jadi adat turun temurun..hehe

Jul 14, 2011, 6:04:00 PM

fuhh!!! bedeba2 aku baca entry nih.. no wonder la adik ko ckp jgn mimpi nak tido atas cadar ni mllm kang.. rupernyer opah ko yang punyer ek.. kalo dulu RM1800, skang nih tatau la baper regenyer.. isk.. nyesal plak aku landing atas cadar tu tuari.. sob..sob... sorry emy... huhuhu.. tp sumpah selesa je landing atas baldu tu.. huhuhu

Jul 14, 2011, 6:48:00 PM

huh.. landing tak ajak..

gile kilat lantai tu ko mop.. heheheh..

Jul 14, 2011, 6:53:00 PM

waaaa lalink, pelamin tue sewa ke buat sendiri... nak buat la untuk kat kampong mr red ribbon nanti... nak minta org tunjuk ajar kalau diy :)

Jul 14, 2011, 11:41:00 PM

cantiklah....:)

Jul 15, 2011, 10:39:00 AM

cantik...tema pepel lagi tue...mcm Noh dan tomok..:)

Jom join GA Deqlis.. Timaceh
Review Harry Potter 7 Part 2- It All Ends

Jul 15, 2011, 10:56:00 AM

suka sgt deco dlm bilik tidur tuuuuuuuuuuu..klasikkkkkk!

Post a Comment